Je leest:

Stamcel herstelt schade na beroerte

Stamcel herstelt schade na beroerte

Auteur: | 9 maart 2009

Schade die door een beroerte is ontstaan, kan bij ratten gerepareerd worden met stamcellen. Dit is mogelijk door het toevoegen van extra deeltjes, die de stamcellen ondersteunen. De extra deeltjes worden na transplantatie geleidelijk afgebroken. Het is nog niet helmaal zeker of deze afbraak geen schade aanricht in het lichaam. Vandaar dat behandeling bij mensen voorlopig nog niet mogelijk is.

Het is onderzoekers van het King’s College London gelukt om de schade van een beroerte bij ratten te repareren met stamcellen. Om dit te bereiken, voegden zij voor transplantatie extra deeltjes toe die de stamcellen in hun missie ondersteunen. Het succes van de nieuwe techniek is te lezen in vakblad Biomaterials.

De Kennis van Nu

Jaarlijks worden in Nederland 47.000 mensen getroffen door een beroerte. De Kennis van Nu laat vanavond om 19:20 op NPO 2 drie nieuwe behandelingen zien, die tot hoopgevende resultaten leiden.

Bij een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) gaan zenuwcellen in de hersenen verloren. Als de schade groot is, kunnen verbindingen tussen achtergebleven cellen niet hersteld worden. In dat geval leidt een beroerte tot verlamming, mentale afwijkingen of emotionele stoornissen, afhankelijk van het gebied in de hersenen dat beschadigd raakt. Op dit moment is beroerte de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in industriële landen en er bestaat geen behandeling waarmee artsen de beschadiging kunnen repareren.

In industriële landen is beroerte (een herseninfarct of hersenbloeding) de belangrijkste oorzaak van invaliditeit.

Ondersteuning voor stamcellen

Transplantatie met stamcellen, die de mogelijkheid hebben om nieuwe zenuwcellen te vormen, lijkt een goede oplossing. Door deze stamcellen direct in de hersenen van ratten te injecteren, komen enkele hersenfuncties weer terug. Er volgt echter nooit een volledig herstel en reparaties aan het hersenweefsel zijn minimaal. Het grootste probleem voor de stamcellen is dat zij in het beschadigde gebied geen ondersteuning hebben. Daarom vestigen stamcellen zich liever in gezond, omringend hersenweefsel.

Engelse wetenschappers van het Londense King’s College proberen dit laatste probleem uit de weg te ruimen. Daarvoor hebben zij deeltjes van het afbreekbare polymeer PLGA aan de stamcellen toegevoegd. Met behulp van een MRI-scanner kunnen de onderzoekers precies bepalen op welke plek in de hersenen zij hun constructie moeten injecteren. De scanner maakt het ook mogelijk om de geïnjecteerde stamcellen te volgen.

Bloedvaten aansporen

Hersenwetenschapper Mike Modo is blij met de resultaten van het onderzoek. “Binnen enkele dagen zien we stamcellen via PLGA deeltjes migreren naar de beschadigde plek en primitief hersenweefsel vormen. Dit primitieve hersenweefsel gaat ook een interactie aan met het brein van de gastheer. De PGLA deeltjes breken na transplantatie geleidelijk af. Daarbij ontstaan kleine gaatjes, waardoor vezels en bloedvaten het nieuwe weefsel kunnen bereiken”.

Herstel van de hersenen in ratten met een beroerte. Links: de rode pijlen wijzen op een wit bolletje, schade aangericht door een beroerte. Midden: een dag na transplantatie van stamcellen is er al effect zichtbaar. De blauwe pijl wijst op het zwarte vlekje, waar stamcellen nieuw hersenweefsel vormen. Rechts: Zeven dagen na transplantatie is bijna het hele beschadigde gebied zwart. De stamcellen hebben de schade hersteld. Afbeelding: Bible et al. Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Behandeling van ratten laat zien dat schade in de hersenen ongedaan kan worden gemaakt. Toch is er nog veel meer onderzoek nodig voordat de techniek bruikbaar is voor behandeling bij mensen. Zo is het niet zeker of de afbraak van PLGA deeltjes in het lichaam geen extra schade aanricht. Bovendien willen de wetenschappers ook de factor VEGF nog aan de stamcellen toevoegen. VEGF moet bloedvaten aansporen om het nieuwe hersenweefsel binnen te gaan.

Bronnen

The support of neural stem cells transplanted into stroke-induced brain cavities by PLGA particles (Bible et al.), Biomaterials (2009)

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 maart 2009

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.