Je leest:

SSETI gelanceerd

SSETI gelanceerd

Auteur: | 27 oktober 2005

ESA’s satelliet SSETI Express, ontworpen en gebouwd door studenten uit heel Europa, is zonder problemen gelanceerd vanaf de Russische basis Plesetsk. SSETI draagt drie kleinere ‘cubesats’ mee en gaat zelf een nieuwe aandrijving testen.

Na de mislukte CryoSat-lancering vanaf dezelfde lanceerbasis was het duimen voor SSETI express. Die rees probleemloos de Russische hemel in aan boord van een Kosmos-draagraket. Aan boord van de studentensatelliet bevinden zich drie kleinere satellietjes (cubesats) zo groot als een pakje melk. SSETI zelf draagt een radiotransponder mee waarmee radioamateurs van over de hele wereld kunnen helpen de satelliet te volgen.

Vlak na de succesvolle lancering kwam SSETI Express in de problemen. Na vrijdag is geen radiocontact meer geweest met de satelliet. Uit de ontvangen gegevens leiden ESA-ingenieurs af dat er problemen zijn met de elektriciteitsvoorziening in de studentensatelliet. Daardoor kunnen de batterijen zichzelf niet opladen. Herstel van het probleem is moeilijk, maar volgens ESA wel mogelijk. “Zelfs als we geen verbinding meer krijgen met SSETI was het alle moeite waard”, zegt ESA’s Educatie-directeur Roger Elaarts. “Alles wat we nu hebben geleerd nemen we mee naar ons volgende studentenproject, de bouw van satelliet SSETI ESEO.”

Lancering vanaf Plesetsk op 62,8 graden Noorderbreedte, 8.52 Nederlandse tijd. bron: ESA

SSETI is ontwikkeld door meer dan 200 universiteitsstudenten uit heel Europa. Via het internet stemden ze hun werkzaamheden af. ESA-experts adviseerden de studenten over de beste manier om een satelliet te bouwen en kwamen zelfs colleges op lokatie geven. SSETI Express meet slechts 60 bij 60 cm met een diameter van 70 cm. Dat was klein genoeg om mee te liften met de commerciële draagraket Kosmos DMC-3. De SSETI-satelliet diende als vingeroefening voor de grotere European Student Space Orbiter (ESEO) die in 2007 gelanceerd moet worden.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 oktober 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.