Je leest:

Spreiden, spreiden en nog eens spreiden

Spreiden, spreiden en nog eens spreiden

Auteurs: en | 19 januari 2008

Beleggers die op lange termijn een bepaald rendement moeten halen, zoals pensioenfondsen, doen er verstandig aan hun beleggingen te spreiden. Klinkt eenvoudig, maar is het niet. Om verantwoorde keuzes te maken voor de lange termijn én een pensioen aantrekkelijk te houden voor alle generaties, ontwikkelde Roy Hoevenaars een nieuw econometrisch model dat met beide aspecten rekening houdt en waarmee langetermijnbeleggers beleid kunnen maken.

Golfbewegingen

Vrijdag 18 januari promoveerde Roy Hoevenaars aan Maastricht University op zijn proefschrift ‘Strategic Asset Allocation & Asset Liability Management’. De combinatie van inzichten die hij beschrijft in zijn proefschrift kan nu al op belangstelling rekenen van financiële instellingen in binnen- en buitenland. Zijn model geeft enerzijds inzicht in de vraag hoe langetermijnbeleggers strategische beleggingskeuzes kunnen maken die rekening houden met de golfbewegingen in de economie. Behalve in aandelen kun je beleggen in obligaties, onroerend goed, maar ook in grondstoffen als olie en goud. “De mix die je kiest, bepaalt tachtig tot negentig procent van je rendement.”

…Behalve in aandelen kun je beleggen in obligaties, onroerend goed, maar ook in grondstoffen als olie en goud… (Bron illustratie: Europees Parlement)

Jongere generaties hebben profijt

Anderzijds gaat het model in op het integrale financiële beheer van instellingen als pensioenfondsen, het ‘Asset Liability Management’. Hoevenaars: “Behalve met beleggingen moeten pensioenfondsen bijvoorbeeld rekening houden met de hoogte van de premie voor deelnemers, maar ook de indexatie, oftewel dat het pensioen meestijgt met de loon- en prijsinflatie. Tot voor een paar jaar was die indexatie bij veel Nederlandse pensioenfondsen gegarandeerd, maar de premies variabel. Tegenwoordig is dat precies omgekeerd: premies staan vast, maar de indexatie wordt uitgekeerd als de financiële positie van de instelling dat toelaat. Met name jongere generaties hebben hier profijt van.”

Een nieuw tijdperk

Momenteel beleggen Nederlandse bedrijfstak-, beroeps- en ondernemingspensioenfondsen meer dan zeshonderd miljard euro. Omdat er de laatste jaren een aantal zaken veranderd zijn in de pensioenwereld, hebben langetermijnbeleggers behoefte aan modellen als die van Hoevenaars, die helpen verantwoorde keuzes te maken. Hoevenaars: “Tot halverwege de jaren negentig belegde ABP circa 85% in staatsobligaties, en 15% in aandelen en onroerend goed. Tegenwoordig gaat er grofweg 40% naar aandelen, 40% naar staats- en bedrijfsobligaties, 10% naar onroerend goed en 10% naar alternatieve categorieën als grondstoffen, hedge funds en dergelijke. De beleggingsmogelijkheden zijn complexer, de regelgeving is veranderd, net als de pensioensystemen, kortom: een nieuw tijdperk van pensioenfonds beleggen is aangebroken.”

Hoevenaars geeft aan dat de financieringswijze van pensioenfondsen snel aan het veranderen is: “Een nieuw tijdperk van pensioenfonds beleggen is aangebroken”. Hopelijk kunnen mensen blijven genieten van hun pensioen… (Bron afbeelding: Mijn Plek Jouw Nieuws)

Belangrijkste les: spreiden!

In zijn proefschrift geeft Hoevenaars tot slot tien lessen voor langetermijnbeleggers, waarbij ‘lange termijn’ overigens staat voor circa vijftien jaar. Zo kunnen ze prima in aandelen beleggen, omdat die op de lange termijn goed meebewegen met de indexatie en bieden grondstoffen een goede beleggingsmogelijkheid, omdat de waarde van grondstoffen als goud en olie vaak anders reageert op economische ontwikkelingen. “Maar de belangrijkste les is dat het belang van het spreiding over verschillende beleggingsstrategieën niet genoeg benadrukt kan worden”, besluit Hoevenaars.

Het proefschrift en de promotie:

Samenvatting van het proefschrift (Engelstalig)

Aankondigingspamflet voor de promotie (Engelstalig)

Dit artikel is een publicatie van Universiteit Maastricht.
© Universiteit Maastricht, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 januari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.