Je leest:

Spreek jij al ROILA met je robot?

Spreek jij al ROILA met je robot?

Auteur: | 30 juli 2010

‘Fosit webufo’. Met dit simpele commando zeg je tegen je robot dat hij linksaf moet slaan. Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben ROILA ontwikkeld, een speciale taal die makkelijk is te verstaan voor computers en makkelijk te leren voor mensen.

Voor de meeste mensen is het nog toekomstmuziek: een robot die de kamer voor je stofzuigt of een biertje voor je uit de koelkast pakt, terwijl jij lekker onderuitgezakt op de bank hangt. Aangestuurd door niets meer dan je stem. Op verschillende universiteiten werken technici hard aan de ontwikkeling van zulke robots. Het herkennen van menselijke spraak blijft echter lastig voor de elektronische kunstmensjes. Eindhovense wetenschappers hebben daarom een taal ontwikkeld die makkelijk is te verstaan voor computers: het ROILA.

Geen onregelmatigheden

“Spraakherkenning voor natuurlijke talen is simpelweg nog niet zo goed dat iedereen het zonder problemen kan gebruiken”, aldus Omar Mubin, een van de betrokken wetenschappers. “In plaats van het verbeteren van de spraakherkenning hebben we voor een andere weg gekozen. We hebben een kunsttaal ontwikkeld die voor computers makkelijk te herkennen is en voor mensen eenvoudig om te leren.”

Op het eerste oog lijkt het ROILA misschien niet op een taal die je al kent. Toch hebben de wetenschappers geprobeerd de taal zo eenvoudig mogelijk te maken. “In de ontwerpfase van dit project hebben we goed gekeken naar 13 grote talen van de wereld. Op basis hiervan hebben we een set van klanken samengesteld die in al deze talen voorkomen”, legt Mubin uit. “De woorden in het ROILA zijn samengesteld uit deze klanken, dus we verwachten dat iedereen het ROILA goed zal kunnen uitspreken. Daarnaast hebben we de grammatica van het ROILA zo eenvoudig mogelijk gehouden, met simpele regels zonder onregelmatigheden.”

Met een speciaal computerprogramma zijn de woorden in het ROILA zo samengesteld dat de opeenvolgende klanken zo min mogelijk op elkaar lijken. Dit maakt het voor de computer makkelijker om te herkennen wat zijn baasje zegt.

Beluister enkele ROILA-fragmenten, uitgesproken door een computer:

I love fruit

Pito loki wikute – ‘Ik hou van fruit’

Walk quick

Fosit jimeja – ‘Loop snel’

ROILA-taalcursussen

Mubin verwacht dat in eerste instantie vooral tieners ROILA zullen gebruiken. “Zij vinden het leren van een nieuwe taal leuk en betrekkelijk eenvoudig”, zo denkt hij. “Maar de mogelijkheden van ROILA zijn onbeperkt en we hopen dat het uiteindelijk dé standaardtaal wordt om tegen robots te spreken, met name tegen LEGO NXT robots.” LEGO is, als mede-financierder van het project, het eerste platform waarvoor de kunsttaal ontwikkeld is.

De ROILA-ontwikkelaars vergelijken het ROILA met Grafitti, het alfabet dat Palm Inc ontwikkelde om mee te schrijven op hun PDA’s. Handschriftherkenning is nog niet ver genoeg ontwikkeld om elk handschrift te kunnen lezen, dus bedacht Palm een eenvoudigere versie van het alfabet. Miljoenen mensen gebruiken Grafitti nog altijd dagelijks. Het enige verschil met ROILA is dat de robot ook in ROILA terug spreekt.

Kun je niet wachten om ROILA te leren? Binnenkort bieden de ontwikkelaars speciale ROILA-cursussen aan op hun website. Voorlopig zul je het moeten doen met de woordenlijsten en de grammatica-uitleg op ROILA.org.

Lees ook:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/spraakherkenning.atom", “max”=>"5", “detail”=>"normaal"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 juli 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.