Spreek jij al ROILA met je robot?

‘Fosit webufo’. Met dit simpele commando zeg je tegen je robot dat hij linksaf moet slaan. Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben ROILA ontwikkeld, een speciale taal die makkelijk is te verstaan voor computers en makkelijk te leren voor mensen.

door

Voor de meeste mensen is het nog toekomstmuziek: een robot die de kamer voor je stofzuigt of een biertje voor je uit de koelkast pakt, terwijl jij lekker onderuitgezakt op de bank hangt. Aangestuurd door niets meer dan je stem. Op verschillende universiteiten werken technici hard aan de ontwikkeling van zulke robots. Het herkennen van menselijke spraak blijft echter lastig voor de elektronische kunstmensjes. Eindhovense wetenschappers hebben daarom een taal ontwikkeld die makkelijk is te verstaan voor computers: het ROILA.

Geen onregelmatigheden

“Spraakherkenning voor natuurlijke talen is simpelweg nog niet zo goed dat iedereen het zonder problemen kan gebruiken”, aldus Omar Mubin, een van de betrokken wetenschappers. “In plaats van het verbeteren van de spraakherkenning hebben we voor een andere weg gekozen. We hebben een kunsttaal ontwikkeld die voor computers makkelijk te herkennen is en voor mensen eenvoudig om te leren.”

Op het eerste oog lijkt het ROILA misschien niet op een taal die je al kent. Toch hebben de wetenschappers geprobeerd de taal zo eenvoudig mogelijk te maken. “In de ontwerpfase van dit project hebben we goed gekeken naar 13 grote talen van de wereld. Op basis hiervan hebben we een set van klanken samengesteld die in al deze talen voorkomen”, legt Mubin uit. “De woorden in het ROILA zijn samengesteld uit deze klanken, dus we verwachten dat iedereen het ROILA goed zal kunnen uitspreken. Daarnaast hebben we de grammatica van het ROILA zo eenvoudig mogelijk gehouden, met simpele regels zonder onregelmatigheden.”

Met een speciaal computerprogramma zijn de woorden in het ROILA zo samengesteld dat de opeenvolgende klanken zo min mogelijk op elkaar lijken. Dit maakt het voor de computer makkelijker om te herkennen wat zijn baasje zegt.

Beluister enkele ROILA-fragmenten, uitgesproken door een computer: