Je leest:

Spraakherkenning in de rechtszaal

Spraakherkenning in de rechtszaal

Auteur: | 6 februari 2009

Het Enschedese bedrijf Telecats heeft samen met de Rechtbank Almelo RechtSpraakHerkenning ontwikkeld. Dit systeem zet de gesprekken tijdens zittingen om in tekst. Zo kan de rechter achteraf makkelijk terugvinden wat een verdachte of getuige precies zei.

Het Enschedese bedrijf Telecats heeft een speciaal spraakherkenningssysteem ontwikkeld voor de rechtbank. Hiermee kunnen rechters en griffiers makkelijk opzoeken wat er is gezegd tijdens een zitting. De rechtbank in Almelo zal binnenkort het systeem, RechtSpraakHerkenning genaamd, als eerste in gebruik nemen. Ook andere rechtbanken en de politie hebben ondertussen interesse getoond in de nieuwe applicatie.

Makkelijk terugluisteren

Het systeem van RechtSpraakHerkenning neemt tijdens de zitting van de rechtbank elke spreker op via een aparte microfoon. Zo komt er een aparte opname van de rechter, de advocaten, de verdachte en de getuigen of specialisten. Deze spraakopnames zet het systeem met behulp van spraakherkenning om in tekst. Als de rechter na afloop van een zitting terug wil luisteren wat er precies gezegd is, kan hij via een zoekmachine zoeken in de tekst. De tekst is gekoppeld aan de opname, zodat hij het benodigde fragment meteen terug kan luisteren.

Momenteel schrijft de griffier tijdens de zitting nog alles op wat de aanwezigen zeggen en doen. Soms maakt hij ook geluidsopnames, zodat hij achteraf makkelijk zijn verslag kan maken. Je kunt je voorstellen dat het nieuwe systeem hem veel werk uit handen zal nemen. Hij kan de teksten gebruiken voor zijn verslag en hij kan samen met de rechter snel terugluisteren wat een aanwezige over een bepaald onderwerp heeft gezegd.

Sprekersprofielen

De spraakherkenner van deze toepassing zal moeten kunnen omgaan met veel variabelen. Zo zal hij verschillende sprekers moeten kunnen herkennen die soms slecht verstaanbaar zijn. Sommigen zullen zijn overmand door hun emoties, anderen spreken met een sterk accent. Ook komen er bij iedere zitting weer nieuwe woorden naar voren: namen van betrokkenen, van locaties en van delicten. Om dit laatste probleem te ondervangen krijgt het systeem voor elke zitting al wat specifieke kennis voor dat proces aangeleerd. Met het zo gecreëerde taalmodel zal de computer minder moeite hebben om de namen te herkennen.

Ook de verschillende spreekstijlen van sprekers zullen naar verwachting geen probleem zijn voor het systeem. “Voor de ‘bekende’ sprekers van de rechtbank, zoals rechters, officieren van justitie, griffiers en advocaten, kan eenvoudig een sprekersprofiel worden getraind”, legt Michel Boedeltje van Telecats uit. Zo’n sprekersprofiel is een akoestisch model van de spraak van één specifieke spreker. Het duurt zo’n vijf minuten om zo’n profiel te maken; de spreker hoeft alleen enkele trainingsteksten voor te lezen. “Met een sprekersprofiel kan de herkenning behoorlijk worden verbeterd, met name voor mensen die met een accent spreken.”

Mensen die geen Nederlands spreken, hebben een tolk tot hun beschikking wiens spraak het systeem goed kan herkennen. Ook voor slecht verstaanbare mensen –door emoties of dialect– die geen sprekersprofiel hebben heeft Telecats een oplossing. “In dit geval zal de rechter vaak samenvatten wat de verdachte of getuige heeft gezegd”, aldus Michel. “Op deze samenvattende tekst kan vervolgens gezocht worden.” Bovendien kan altijd nog gezocht worden op de vraag die de advocaat of rechter stelde, om vervolgens het antwoord van de verdachte of getuige terug te luisteren.

Interesse

Binnenkort zal de Rechtbank Almelo de RechtSpraakHerkenning in gebruik nemen. Zij heeft nauw samengewerkt met Telecats aan de ontwikkeling van het systeem en is dan ook al erg enthousiast. Als alles goed gaat, zullen ook andere rechtbanken op den duur met de RechtSpraakHerkenning gaan werken. Ook de politie heeft interesse in het systeem getoond. Zij kan het systeem misschien gebruiken bij haar verhoren.

Zie ook:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/spraakherkenning.atom", “max”=>"5", “detail”=>"normaal"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 februari 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.