Je leest:

Sporten in de smog

Sporten in de smog

Auteur: | 29 juli 2008

Marathon-legende Haile Gebrselassie doet niet mee aan de Olympische Spelen in Peking. Als astma-patiënt waagt hij zich niet aan de vervuilde lucht in de Chinese hoofdstad. De smogconcentratie in Peking is vijf keer hoger dan de maximaal veilige limiet van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. China probeert met man en macht de smog terug te dringen.

Driehonderdduizend vervuilende voertuigen zijn van de weg gehaald, fabrieken zijn gesloten en elke dag mogen alleen de auto’s met een even of juist oneven nummerbord de weg op. Alles om de luchtvervuiling tijdens de Olympische Spelen terug te dringen, maar veel hebben de maatregelen nog niet opgeleverd. Het autoverbod heeft het fileprobleem van de Chinese hoofdstad niet noemenswaardig opgelost, laat staan dat de smog erdoor verdwijnt. Eind juli nog was het zicht op het Tiananmen-plein maar een paar honderd meter. Naar de maatstaven van de WHO zweven er vijf keer teveel smogdeeltjes in de lucht van Peking en ook de limiet voor luchtvervuiling van China zelf wordt met een factor twee overschreden.

Peking in 2005. Links het uitzicht uit een hotelkamer vlak na een regenbui. Rechts het uitzicht op een warme, ‘zonnige’ dag. bron: Bobak Ha’Eri / Wikipedia. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Zomersmog

Peking staat bekend om zijn dikke laag smog, een mengsel van zwevende deeltjes en afvalgassen als stikstofoxide, ozon en vluchtige organische stoffen uit benzine, verf, oplosmiddelen en pesticiden. Ook andere grote steden hebben er last van, maar díe organiseren deze zomer geen Olympische Spelen. Zomersmog of fotochemische smog, waar Peking op het moment last van heeft, ontstaat door een combinatie van warmte, uitstoot van afvalgassen en chemische reacties in de atmosfeer. Resultaat is een dikke witte mist: smoke-and-fog, of smog.

Smog verpest niet alleen het uitzicht. De deken van gas en stofdeeltjes kan ook ontstekingen aan de luchtwegen veroorzaken en zorgt voor verminderde longcapaciteit en kortademigheid. Verder drogen neus en keel makkelijker uit en kunnen de ogen geïrriteerd raken. Het immuunsysteem kan verzwakt raken, waardoor mensen die in dikke smog leven makkelijker ziek worden. In 1952 overleden duizenden Londenaren aan de vier dagen durende Great Smog. De smogconcentratie in Peking is niet zo hoog als destijds in Londen, maar is toch reden genoeg voor voorzichtigheid. Elk verlies van uithoudingsvermogen kan verlies in plaats van winst betekenen. Daarom traint de Britse Olympische ploeg bijvoorbeeld op het eiland Macau in plaats van in Peking. Om hun longen schoon te houden krijgen sporters bij aankomst in het Olympisch dorp speciale maskers uitgereikt. Die zouden minstens 75 % van de zwevende stofdeeltjes uit de smog filteren.

Smog in Peking, in 2005 opgenomen met NASA’s Terra-satelliet. bron: NASA. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Maatregelen

Volgens Du Zhaozhong, assistent-directeur van het Pekings bureau voor milieubescherming, moet de stad nog flink aan het werk om tijdens de spelen een blauwe hemel te garanderen. “De lucht is zeventig procent van het jaar in orde, maar dertig procent van de tijd voldoet hij niet aan de kwaliteitseisen”, zei hij in een uitzending van China Radio International. Er zouden plannen zijn om fabrieken stil te leggen en negentig procent van het autoverkeer van de weg te halen. Dat gebeurt misschien als de lucht een paar dagen voor de start van de Spelen nog niet zuiver genoeg is.

De huidige maatregelen hebben al iets geholpen – volgens Du Zhaozhong is het aantal dagen zonder smog toegenomen ten opzichte van vorig jaar – maar echt tevreden zijn de sporters nog niet. Vooral sporten waar uithoudingsvermogen belangrijk is, zoals de marathon, triatlon en wielrennen. Jacques Rogge, president van het Internationaal Olympisch Comité, liet eerder weten dat sommige wedstrijden kunnen worden uitgesteld als de luchtkwaliteit te wensen overlaat. De Olympische Spelen beginnen op 8 augustus.

Meer over de Olympische Spelen in Peking

Meer over smog en luchtverontreiniging

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 juli 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.