Je leest:

Spoorboekje NS bekroond dankzij wiskunde

Spoorboekje NS bekroond dankzij wiskunde

Wiskundige modellen liggen ten grondslag aan de dienstregeling van het drukst bereden spoornetwerk van Europa. Onderzoekers van het Centrum voor Wiskunde en Informatica zijn voor hun werk op dit gebied bekroond.

Bij de ontwikkeling van de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen komt een groot aantal complexe wiskundige berekeningen om de hoek kijken. Een team van onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), de NS, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Italiaanse softwarebedrijf Double Click, won vorige maand de prestigieuze Franz Edelman Award voor hun wiskundige algoritmen voor de dienstregeling. De software die het nieuwe spoorboekje in 2006 berekende, werd geschreven door Lex Schrijver en Adri Steenbeek van het CWI. Op 15 mei ontving het CWI uit handen van Leo Kroon (NS Reizigers) de officiële versierselen.

Wiskunde en de NS

Wiskundige modellen liggen ten grondslag aan de dienstregeling van het drukst bereden spoornetwerk van Europa. Het systeem houdt rekening met veel factoren, zoals beschikbare sporen, knooppunten, perrons, treinen en personeel. De reiziger geniet nu van de robuuste dienstregeling waarin meer treinen rijden en vertragingen teruggedrongen zijn. Ook het dienstrooster van NS-personeel en benutting van het materieel is verbeterd.

Het systeem dat de wiskundige modellen doorrekent heet CADANS. Het is een van de vier systemen die de NS voor de dienstregeling gebruikt. De CWI-onderzoekers hebben het ontwikkeld voor de NS. Lex Schrijver werkte ook aan de software voor materieelroutering. De praktische toepasbaarheid van Schrijvers theoretische wiskundige modellen was in de jaren negentig een doorbraak.

Franz Edelman Award

De Franz Edelman Award, ook wel de Oscar onder de innovatie awards genoemd, wordt ieder jaar in Baltimore uitgereikt door Informs, het Institute for Operations Research and the Management Sciences, de Amerikaanse vereniging voor Operations Research en Management Sciences. De prijs wordt toegekend aan ’s werelds meest excellente onderzoek op het gebied van de besliskunde. Het onderzoeksteam won de hoofdprijs bestaande uit 10.000 dollar en de Franz Edelman Trophy bokaal. Daarnaast ontvangt ieder lid de Franz Edelman medaille.

V.l.n.r. Gábor Maróti, Lex Schrijver en Adri Steenbeek (allen CWI) en Leo Kroon (NS Reizigers)

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI).
© Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 mei 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.