Je leest:

Spoor van tornado zichtbaar vanuit de ruimte

Spoor van tornado zichtbaar vanuit de ruimte

Auteur: | 13 mei 2002

Op 28 april was Maryland (VS) het toneel van zware stormen. Naast hevige windstoten, hagel en slagregens brachten deze stormen ook twee tornado’s voort. Een van deze tornado’s is in de zwaarste categorie van de Fujita-schaal ingedeeld, een schaal die aangeeft hoe verwoestend een tornado is.

Op 28 april was Maryland (VS) het toneel van zware stormen. Naast hevige windstoten, hagel en slagregens brachten deze stormen ook twee tornado’s voort. Een daarvan was zo hevig, dat hij in de hoogste klasse van de Fujita-schaal is ingedeeld. Deze schaal geeft met de getallen van 0 tot en met 5 aan, hoe vernietigend een tornado is en welke windsnelheden in de tornado voorkomen. De tornado van 28 april viel in klasse vijf, met waarschijnlijk windsnelheden van boven de 425 km/h. Het is de zwaarste tornado in de geschiedenis van de staat.

Tornado’s zijn angstaanjagende stukken natuurgeweld. Ze bewegen zich snel over een gebied en zijn maar moeilijk te voorspellen. De verwoestende werking van een tornado is enorm. Daarom proberen onderzoekers ook beter zicht te krijgen op de manier waarop een tornado zich vormt. De auto op deze foto is alleen maar bezig met vluchten. bron: NOAA Photo Library, NOAA Central Library; OAR/ERL/National Severe Storms Laboratory (NSSL)

De tornado van 28 april maakte contact met de grond in het zuiden van de staat Maryland. Op zijn pad van 39 km lang lag het stadje La Plata. Het historische centrum werd grotendeels vernietigd. In 1926 werd het stadje ook al getroffen door een tornado; destijds vielen 14 doden. De paden van de tornado’s kruisen elkaar, waardoor één stuk grond nu de dubieuze eer heeft, twee keer getroffen te zijn.

Met de Advanced Land Imager-camera (ALI) aan boord van NASA’s EO-1 satelliet is deze foto van het getroffen gebied gemaakt. Het centrum van La Plata ligt links van de foto. Het pad van de tornado is te zien als een lichte horizontale baan op de afbeelding. De platgeslagen gewassen reflecteren meer licht dan de onbeschadigde planten eromheen. Daarom is het pad goed zichtbaar. bron: EO-1 Science Team, NASA Goddard Space Flight Center

EO-1 is de eerste satelliet voor aardwaarnemingen die NASA in het kader van haar New Millenium programma heeft gelanceerd. De ruimtevaartorganisatie wil met dit programma satellieten voor waarneming op afstand ontwerpen en testen. De ALI-camera is een verbeterde versie van de oude Landsat-satellieten.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 13 mei 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.