Je leest:

Spinozawinnaars 2004 bekend

Spinozawinnaars 2004 bekend

Auteur: | 7 juni 2004

De winnaars van de prestigieuze Spinozaprijzen voor 2004 zijn bekend gemaakt. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) zal de ‘Nederlandse Nobelprijzen’ in november uitreiken.

De Spinozapremies gelden als Nederlands belangrijkste onderscheiding voor wetenschappelijk onderzoek. NWO, de organisatie die de prijzen elk jaar uitreikt, maakte de winnaars vandaag bekend. Drie bèta-wetenschappers en een pedagoog krijgen in november het prijzengeld van anderhalf miljoen Euro en bijbehorende beeldje uitgereikt. De prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan toponderzoekers voor hun “voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek”.

Scheikunde

Prof. dr. B.L. (Ben) Feringa is sinds 1988 hoogleraar synthetische organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontwerpt en bouwt complexe moleculen. Deze moleculen dienen bijvoorbeeld als schakelaars, als motortjes of als katalysatoren. Feringa is de uitvinder van de eerste door licht aangedreven moleculaire motor. In 1999 verwierf zijn groep wereldfaam met het molecuul dat zich onder invloed van licht gedraagt als een soort propeller.

Prof. dr. Ben Feringa (Rijksuniversiteit Groningen).

Pedagogiek

Prof. dr. M.H. (Rien) van IJzendoorn is vanaf 1981 hoogleraar in de pedagogiek aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de gehechtheidstheorie, die grofweg zegt dat alle kinderen evolutionair ‘geprogrammeerd’ zijn om zich te hechten aan een opvoeder. Alleen kinderen die steun en troost weten te vinden bij hun ouders als dat nodig is, hebben de beste ontwikkelingskansen. Van IJzendoorn was de eerste die met zogeheten meta-analyses de resultaten van vele studies statistisch verantwoord met elkaar combineerde. Hij zorgde voor een grondige onderbouwing van de theorie en streefde als eerste naar praktijkadviezen die op bewijzen gebaseerd zijn.

Prof. dr. Rien van IJzendoorn (Universiteit Leiden).

Sterrenkunde

Prof. dr. M.B.M. (Michiel) van der Klis is vanaf 1993 hoogleraar sterrenkunde aan het Sterrenkundig Instituut ‘Anton Pannekoek’ van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en onderzoekt röntgenstraling van dubbelsterren. Die bestaan uit twee sterren die om elkaar draaien. Een klein percentage van zulke dubbelsterren bevat een neutronenster of een zwart gat, de twee meest extreme objecten in het heelal. Van der Klis bestudeert hoe materie beweegt in de sterke zwaartekracht van zulke objecten. Dat levert niet alleen gegevens op over de massa, straal en rotatiesnelheid van de sterren en zwarte gaten, maar biedt ook inzicht in de algemene relativiteitstheorie.

Prof. dr. Michiel van der Klis (Universiteit van Amsterdam).

Aardwetenschappen

Prof. dr. ir. J.S. (Jaap) Sinninghe Damsté is is sinds 2002 hoofd van de afdeling Mariene Biogeochemie en Toxicologie van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Daarnaast is hij vanaf 2003 hoogleraar moleculaire paleontologie aan de Universiteit Utrecht. Hij bestudeert sediment afzettingsgesteenten en analyseert daarin zogenaamde chemische fossielen. Hiermee reconstrueert hij het leven en het klimaat van vroeger tijden. De chemische fossielen vormen onder andere een soort biologische oerthermometer en verlenen inzicht in de microbiële evolutie op aarde.

Meer weten:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 juni 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.