Je leest:

Spinozaprijs voor taalkundige Ineke Sluiter

Spinozaprijs voor taalkundige Ineke Sluiter

Auteur: | 8 juni 2010

Onder de winnaars van de Spinozapremie 2010 bevindt zich ook de Leidse taalkundige Ineke Sluiter. Zij identificeerde de invloeden van klassieke Griekse teksten, zowel op maatschappijen in de Oudheid als die van nu.

Professor Ineke Sluiter speurt als hoogleraar Griekse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden naar de relevantie van klassieke teksten van onze moderne maatschappij. Haar focus ligt hierbij op het recht van vrijheid van meningsuiting. De Ilias is hiervoor één van haar inspiratiebronnen geweest: deze beschrijft volgens Sluiter een democratie die vrijheid van meningsuiting het recht der rechten vindt. Maar tegelijkertijd mag niemand meepraten.

Naast vrijheid van meningsuiting onderzoekt Sluiter ook andere manieren waarop klassieke teksten invloed hadden op de maatschappij in de Oudheid. Zo identificeerde zij de invloed van Homerus en van andere klassieke schrijvers op het onderwijs, de verschillen tussen stad en land en de manier waarop mannelijkheid en moed werden besproken. Een ander onderwerp van haar studie is de Bijbel: hoe een christelijke scholing het tekstbegrip en de interpretatie van het boek beïnvloedt.

Woordenboek

Sluiter ziet de Spinozaopremie van 2,5 miljoen euro niet alleen als een prijs, maar ook als een opdracht. “Het spoort mij aan om de Griekse taalkunde aan de man te brengen.” Aan ideeën heeft de taalkundige in elk geval geen enkel gebrek. “Voor mijn onderzoek heb ik slechts een bibliotheek en tijd nodig, dus hier zal het geld niet zo snel aan op gaan”, grapt Sluiter. In plaats daarvan wil zij een groot deel investeren in het onderwijs.

“In Leiden zijn we bezig met een Grieks-Nederlands woordenboek voor het VWO. Tot nu toe hing dat nogal houtje-touwtje aan elkaar qua financiën. Nu ziet de toekomst voor dat project er een stuk zonniger uit. Ook zal de studie ervan profiteren. Met het geld gaan we lezingen, workshops en colleges organiseren met internationaal vooraanstaande deskundigen. En natuurlijk is er veel ruimte binnen de studie voor jonge mensen met eigen ideeën.”

Sluiter studeerde Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, waar ze in 1990 ook promoveerde. Zij is sinds 2000 wetenschappelijk directeur van de landelijke onderzoekschool van de classici, OIKOS. Sinds 2007 is Sluiter lid van het gebiedsbestuur Geesteswetenschappen, benoemd door NWO.

Meer over de Spinozawinnaars van 2010

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 juni 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.