Je leest:

‘Spinazie bevat extreem veel ijzer’

‘Spinazie bevat extreem veel ijzer’

Voorpublicatie uit het boek ‘Plassen over kwallenbeten’

Auteurs: , en | 6 september 2018
Merlijn van Bijsterveld

Bonken van spieren en ijzersterk. Popeye, de spinazieverslindende matroos, zou het allemaal te danken hebben aan dat blikje groen krachtvoedsel, boordevol ijzer. Genoeg om aartsvijand Bluto een pak rammel te geven. Nu snapt iedereen wel dat je van spinazie geen bovennatuurlijke oerkrachten krijgt, maar het blijft een hardnekkige mythe dat spinazie zo veel ijzer bevat.

Waarschuwt jouw moeder ook nog steeds dat je niet zonder jas naar buiten moet gaan, omdat je dan verkouden wordt? Doe je ‘s avonds het raam dicht omdat er anders muggen op het licht afkomen? Het boek Plassen over kwallenbeten laat op luchtige wijze zien hoe het echt zit met meer dan vijftig hardnekkige misvattingen in de biologie. ’Plassen over kwallenbeten’ komt in oktober uit ter gelegenheid van de Week van de Biologie (1 – 7 oktober), maar op NEMO Kennislink doen we alvast één misvatting uit de doeken: ‘Spinazie bevat extreem veel ijzer’

Merlijn van Bijsterveld

Feitelijk is de hoeveelheid ijzer in spinazie vergelijkbaar met andere groene groenten. Sterker nog, voor je dagelijkse portie ijzer kun je beter veldsla, rucola of zelfs zongedroogde tomaten eten. Of nog beter: kippenlever, leverworst of rundvlees. Daar zit niet alleen meer ijzer in, ons lichaam kan het ijzer uit dierlijke producten ook nog eens veel beter opnemen.

Drukfout

De legendarische reputatie van spinazie zou komen door een domme drukfout in een wetenschappelijk publicatie uit de 19de eeuw. De komma bij het ijzergehalte van spinazie stond verkeerd, waardoor de schatting er een factor tien naast zat. En voordat de fout werd rechtgezet, had de bedenker van Popeye in 1929 al de matroos in het leven geroepen.

Broodjeaapverhaal

Ook dit blijkt echter een broodjeaapverhaal dat op internet de ronde doet. In werkelijkheid hebben Amerikaanse wetenschappers in 1934 per ongeluk gedroogde spinazie verward met verse spinazie en zo de hoeveelheid ijzer twintig keer te hoog ingeschat. En Popeye? Die eet spinazie vanwege het hoge gehalte vitamine A, verklapt de matroos zelf al spinazie-etend in een krantenstrip uit 1932: ‘Spinazie zit vol vitamine A, en dat maakt mensen sterk en gezond.’

IJzer en vitamine A zijn overigens beide niet de belangrijkste bron voor sterke spieren. Daarvoor kun je beter eiwitrijk voedsel eten.

Week van de Biologie

‘Plassen over kwallenbeten’ verschijnt ter gelegenheid van de Week van de Biologie (1 – 7 oktober), een week waarin het Nederlands Instituut voor Biologie iedereen een beetje biowijzer wil maken. Een week vol activiteiten door het hele land, van openbare lessen tot symposia, publiekslezingen en excursies. Wil je een exemplaar van ‘Plassen over kwallenbeten’ winnen? Beantwoord dan onderstaande stelling. Elke week wordt er een exemplaar van het boek verloot onder de goede inzendingen.

Lemmingen plegen massaal zelfmoord voor het behoud van de soort.

Deze wedstrijd is gesloten. Het goede antwoord vind je hier, met een nieuwe stelling en een nieuwe kans om ‘Plassen over kwallenbeten’ te winnen.

We vragen je e-mailadres alleen opdat we contact op kunnen nemen als je gewonnen hebt. Het e-mailadres wordt voor geen ander doel gebruikt dan dat en alle e-mailadressen worden na trekking van de winnaar gewist.

Dit artikel is een publicatie van Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI).
© Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 september 2018

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.