Je leest:

Spiegelen niet nodig voor emotieherkenning

Spiegelen niet nodig voor emotieherkenning

Auteur: | 30 oktober 2012

In tegenstelling tot wat vaak gedacht werd, speelt ‘spiegelen’ – het imiteren van de gezichtsuitdrukking van de ander – geen grote rol in het kunnen herkennen van andermans emoties. Dat blijkt uit onderzoek van Agneta Fischer, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Fischer onderzocht het spiegelen en herkennen van de emoties ‘walging’ en ‘trots’. Uit haar onderzoek blijkt dat mensen minder vaak spiegelen dan tot nu toe werd gedacht. Het imiteren van emoties gebeurde vooral bij mensen die elkaar kenden en bij lachen. Vreemden spiegelen de emotie van de ander niet.

Proefpersonen die de gezichtsuitdrukking van walging wel imiteerden, bleken bovendien niet beter in staat om deze emotie te herkennen dan personen die niet spiegelden. “Vaak wordt aangenomen dat het spiegelen van emoties helpt om de emotie van de ander beter te kunnen herkennen. Uit dit onderzoek blijkt dat dat vrijwel geen rol speelt. Veel belangrijker voor emotieherkenning is de gezichtsuitdrukking van de ander en de mate van empathie die je voelt voor die persoon”, aldus Fischer.

Om andermans emoties goed te kunnen herkennen is imitatie ervan niet altijd nodig.
Wikimedia Commons

Spiegelen in een natuurlijke omgeving

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het spiegelen van emoties in een ‘natuurlijke’ omgeving. Fischer baseerde haar bevindingen op een experiment dat zij voor het Groot Nationaal Onderzoek uitvoerde op de Libelle Zomerweek in mei 2011. Bijna 300 vrijwilligers deden mee aan dat experiment. Hun gezichtsuitdrukkingen werden gefilmd terwijl zij tegenover elkaar zaten en opdrachten uitvoerden. In totaal hebben ruim 15.000 mensen meegedaan aan het onderzoek naar emotieherkenning, de meeste via online vragenlijsten.

Fischers onderzoeksresultaten zijn onlangs online gepubliceerd in het open access tijdschrift Frontiers in Emotion Science. Aan het artikel, genaamd Emotional Mimicry in Social Context: The Case of Disgust and Pride werkten ook Fischers collega’s Daniela Becker en Lotte Veenstra mee.

Groot Nationaal Onderzoek

Het Groot Nationaal Onderzoek, gestart in september 2011, is een unieke samenwerking tussen wetenschappers, omroepen NTR en VPRO en het publiek. Inmiddels is alweer het vierde Groot Nationaal Onderzoek van start gegaan. In dit nieuwste onderzoek kijken wetenschappers van de Universiteit Maastricht naar de invloed van ‘alledaagse stress’ op aandacht en geheugen.

Lees meer over emoties op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/emoties/index.atom", “max”=>"5", “detail”=>"minder"}

Lees meer over emoties op Wetenschap24:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 oktober 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.