Je leest:

Spaghetti van sterstromen

Spaghetti van sterstromen

Auteur: | 18 augustus 2008

De halo van sterren die ons Melkwegstelsel omhult, is een soort rivierdelta van grote en kleine stromen van sterren. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Sloan Digital Sky Survey (SDSS). De grote sterstromen waren al langer bekend, maar nu pas is gebleken dat er veel meer van die lange linten van sterren zijn.

Nadat de bewegingen van ‘slechts’ een kwart miljoen sterren waren geïnventariseerd, waren veertien groepen van sterren bekend die collectief met dezelfde snelheid in dezelfde richting bewegen. Omdat maar een klein stuk van de hemel is afgetast, zou dat betekenen dat er alles bij elkaar een kleine duizend van zulke sterstromen zijn.

Stromen van sterren vormen de halo rond onze Melkweg. Deze simulatie laat een gebied van een miljoen lichtjaar breed. Onze zon staat op 25.000 lichtjaar van het hart van de Melkweg. bron: K. Johnston, J. Bullock.

De sterstromen zijn hoogstwaarschijnlijk losgerukt uit kleine sterrenstelsels die het Melkwegstelsel op enigs moment zeer dicht hebben genaderd. Dat bij het SDSS-onderzoek in de buurt van ons Melkwegstelsel ook veertien zwakke dwergstelsels zijn ontdekt die opmerkelijk weinig sterren hebben, lijkt dat beeld te bevestigen.

Dit artikel is een publicatie van Astronieuws.
© Astronieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.