Schippers die de Sont –een smalle zeestraat tussen Denemarken en Zweden- wilden passeren betaalden eeuwenlang tol aan de Deense koning; de zogeheten Sonttol. Veel gegevens over deze schippers zijn bijgehouden in de Sonttol-registers. Deze bevatten gegevens van maar liefst 1,7 miljoen doorvaarten tussen 1497 en 1857. Boeiend?
…De Sont is een smalle zeestraat tussen Denemarken en Zweden. Schippers die hier wilden passeerden betaalden eeuwenlang tol: de zogeheten Sonttol…
Jazeker, want deze gegevens –naam, woonplaats, vertrekhaven, lading, vertrek- vormen een onmisbare bron voor de economische en maritieme geschiedenis van Europa, in het bijzonder van ons eigen kikkerlandje. De helft van de schippers was namelijk Nederlands. Van de Nederlandse schippers was het merendeel afkomstig uit Friese havenplaatsen aan de Zuiderzee (tegenwoordig deels Waddenzee, deels IJsselmeer en deels ingepolderd).
…Gegevens van de schippers vormen een onmisbare bron voor de economische en maritieme geschiedenis van Europa, in het bijzonder van ons eigen kikkerlandje…
Met het project ‘Sonttol-registers online’ zet een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen en het Fries Historisch en Letterkundig Centrum een enorme digitale database op. Iedereen zal er gebruik van kunnen maken en met name geïnteresseerden in de Friese koopvaardijgeschiedenis kunnen hun geluk niet op. Zo zal op basis van de database een grootschalig onderzoeksproject van start gaan naar de 17e en 18e eeuwse Friese koopvaardij.