Je leest:

Soja vermindert de kans op botbreuken

Soja vermindert de kans op botbreuken

Auteur: | 14 september 2005

Amerikaans onderzoek bij Chinese vrouwen in de overgang laat zien dat het eten van soja leidt tot minder kans op osteoporose en botbreuken.

Soja wordt al duizenden jaar in China gegeten en is tegenwoordig ook in de westerse supermarkt te vinden. Soja is veelzijdig voedingsmiddel. De bonen kunnen direct bereidt worden of bewerkt als sojamelk, tofu en soja saus.

Onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van sojaproducten veel voordelen kan hebben voor vrouwen in de overgang. Het blijkt dat Aziatische vrouwen – die doorgaans veel meer soja eten dan Westerse vrouwen – veel minder last hebben van opvliegers tijdens de overgang.

De sojaboon (midden) is verwerkt in verschillende producten zoals sojamelk en tofu.

Een andere kwaal die vaker voorkomt bij vrouwen in de overgang is osteoporose, ook wel botontkalking genoemd. Bij osteoporose gaat een deel van het beenweefsel verloren waardoor de botten dunner worden en er een grotere kans bestaat op botbreuken.

Om osteoporose en de kans op botbreuken tegen gaan schrijven doktoren soms hormoontherapie voor. Ook wordt extra beweging en de inname van calcium en vitamine D ingezet. Omdat in soja stoffen zitten die op het vrouwelijke hormoon oestrogeen lijken vroegen wetenschappers zich af of het eten van soja wellicht goed was tegen osteoporose.

Amerikaanse wetenschappers onderzochten bij 24 duizend Chinese vrouwen in de overgang de eventuele heilzame werking van soja. In dit onderzoek kregen deze vrouwen gedurende drie jaar soja eiwitten en soja isoflavonen (een bepaald soort eiwit in soja met een oestrogeenachtige werking) te eten.

De vrouwen werden in vijf groepen verdeeld met ieder hun eigen hoeveelheid soja per dag. De laagste groep kreeg ongeveer 3 eetlepels en de hoogste groep kreeg 8 eetlepels soja per dag. En wat bleek. Vrouwen die het meeste soja aten hadden 37% minder kans op botbreuken in vergelijking met de vrouwen die maar 3 eetlepels soja consumeerde.

Ook bleek dat het consumeren van 8 eetlepels soja isoflavonen per dag kan zorgen voor 35% minder kans op botbreuken in vergelijking met 3 eetlepels soja isoflavonen per dag.

De normale structuur van het bot (links) gaat verloren door beenweefsel verlies bij osteoporose (rechts).

Hoe kan het eten van 8 eetlepels soja per dag voor minder botbreuken zorgen bij vrouwen in de overgang? Het antwoord ligt in de werking van isoflavonen. Isoflavonen lijken qua molecuulstructuur op het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Aangezien oestrogeen ook een rol speelt bij de opbouw van botten en vrouwen in de overgang minder oestrogenen aanmaken hebben zij vaker last van botbreuken. Door het consumeren van soja wordt de hoeveelheid oestrogene stoffen in het lichaam groter en dus de kans op osteoporose kleiner.

Ondanks dat dit onderzoek veelbelovend is, moet er voorzichtig mee omgesprongen worden. Soja moet je dan ook niet gelijk zien als wondermiddel, maar eerder als een gezond voedingsmiddel dat zeker een plaats verdient in ons dagelijks menu.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 september 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.