Soja wordt al eeuwenlang gegeten in veel Aziatische landen, en is de laatste 10 jaar ook steeds meer te zien in onze eigen supermarkten. Soja is al lang niet meer alleen voor vegetariërs en veganisten. De sojatoetjes, kant en klare tofu-reepjes en andere soja-lekkernijen vinden hun weg in de keuken van jan en alleman. Soja is rijk aan fyto-oestrogenen. De twee stoffen (genisteïne en daidzeïne) bootsen de werking van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen na. Wie dus veel soja eet krijgt ook veel fyto-oestrogenen binnen.
Soja wordt gemaakt van de sojabonenplant Glycine max. De plant vormt in 100 tot 150 dagen harige peulvruchten met daarin de sojabonen. klik op de afbeelding voor een grotere versie
Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar de effecten van deze fyto-oestrogenen op de vruchtbaarheid. Wie gaat zoeken op Pubmed – een database waarin vrijwel elke wetenschappelijke publicatie in opgenomen is – krijgt een heleboel hits. Maar op de vraag op soja nu wel of niet schadelijk is voor de vruchtbaarheid krijg je geen duidelijk antwoord. Of wetenschappers nou onderzoek deden met ratten, vogels of mensen, algemeen beeld is dat er geen eenduidige conclusie kan worden getrokken. Het ene onderzoek zegt wel dat soja slecht is voor de vruchtbaarheid en het andere spreekt dit weer tegen.
Ook dit onderzoek laat zien dat het eten van soja geen enkel effect heeft op de vruchtbaarheid. De wetenschappers onderzochten apen die een vergelijkbare menstruatie-cyclus hebben als vrouwen. Leider van het onderzoek Dr. Kaplan:“we wilden graag weten of de vrouwtjes-apen die twee keer zoveel soja eten als de gemiddelde Aziatische vrouw een andere menstruatie-cyclus krijgen”. Voor een jaar kreeg de helft van een groep apen veel soja te eten en de andere helft kreeg hun eiwitten uit dierlijke voeding. “De menstruatie-cyclus veranderde niet in de groep die veel soja at. Er was geen verschil in hormoonspiegels, de duur van de menstruatie en de hoeveelheid bloedverlies, alsdus Kaplan”.
Soja zit tegenwoordig in allerlei producten. Alpro heeft zelfs soja-chocolademelk en sojatoetjes.
Ook gaat Kaplan onderzoeken of er een effect is op de groei van het ongeboren kind en op de werking van de placenta. Maar op die resultaten moet nog even gewacht worden. Dr. Kaplan:“wat we wel vonden, is dat stress de menstruatie-cyclus beïnvloedt. Vrouwtjes die lager in rang zijn hebben meer stress en daardoor produceren de eierstokken minder oestrogenen en verminderd ook de vruchtbaarheid. Dit hadden we ook al in eerder onderzoek gevonden”.
Een dieet van gevarieerd voedsel met daarin soja-producten is dus gewoon gezond. Het lijkt erop dat als je bezorgd bent of soja wel gezond is, dat meer invloed heeft op je vruchtbaarheid dan de soja zelf. Geniet dus maar lekker van je vegaballetjes en maak je vooral niet druk!