Je leest:

Softwarepiraten gestopt

Softwarepiraten gestopt

Auteur: | 12 december 2008

Wetenschappers van de Universiteit van Granada hebben een manier ontdekt om originele cd’s te onderscheiden van kopieën. De manier waarop een cd licht verstrooit verraadt de manier waarop deze is gemaakt. Deze methode is nu al toepasbaar op cd’s en dvd’s.

Softwarepiraterij is ongeveer sinds de uitvinding van de cd een probleem voor producenten van de zilveren schijfjes. Veel mensen betalen liever twee euro voor een gekopieerd schijfje dan twintig voor een originele film, iets waarover de industrie al jaren met de handen in het haar zit. Maar uit Spanje komt nu een simpele en goedkope oplossing. Door met een intense lichtstraal op een cd te schijnen zie je meteen of deze origineel is of een kopie.

Gebrande en originele cd’s zijn van elkaar te onderscheiden door de manier waarop ze licht verstrooien. De linker cd is een gebrande kopie, de rechter een originele geperste cd.

Laserstraal

De oorzaak van het verschil zit hem in het productieproces. Informatie wordt op grote schaal in originele cd’s verwerkt volgens een methode die je persen noemt. Een machine perst, in een spiraalvorm, kleine putjes in de cd. Bij kopieën worden de putjes daarentegen met een laserstraaltje in een lege cd gebrand. Een scanner kijkt eerst naar de diepte en de volgorde van de putjes, waarna de laserstraal deze namaakt.

Door nu licht op een cd te schijnen wordt het verschil snel duidelijk. Een geperste cd toont twee concentrische ringetjes, terwijl een gebrande cd het licht weerkaatst als twee felle lijnen. Dit verschijnsel heet diffractie, of verstrooiing, en treedt op als het licht door openingen moet die kleiner zijn de golflengte van de lichtstraal. Een gewone lichtstraal heeft een golflengte tussen de 400 en 700 nanometer. Een nanometer is een miljoenste millimeter.

De techniek werkt al bij cd’s en dvd’s. De onderzoekers hopen binnenkort om ook originele Bluray schijfjes te kunnen onderscheiden van kopieën. Brein/BAF zal blij zijn, en hopelijk verdwijnen ook de kopieerwaarschuwingen van de dvd’s. Wel zo lekker, als de film meteen begint.

Zie verder op Kennislink

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 december 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.