Je leest:

Sociale wetenschappen soft

Sociale wetenschappen soft

Auteur: | 26 oktober 2005

Uit onderzoek in opdracht van het Da Vinci Instituut blijkt dat de sociale wetenschappen minder wetenschappelijk worden bevonden dan de exacte disciplines. Wel staat men positief tegenover de effecten van sociaal wetenschappelijk onderzoek.

De politicologen verliezen. Terwijl 67% van de respondenten geneeskunde een zeer wetenschappelijke discipline vindt, noemt slechts 11% de politicologie zeer wetenschappelijk. Het verschil tussen politicologie en de pseudowetenschap astrologie is slechts 2 . De astrologen komen helemaal onderaan met slechts 9. Het lijkt erop dat we ons bij wetenschap nog steeds laboratoria vol borrelende drankjes en schoolborden met moeilijke formules voorstellen.

Hoe wetenschappelijk is wetenschap?

Uit onderzoek in opdracht van het Da Vinci Instituut blijkt dat sociale wetenschappen minder wetenschappelijk worden bevonden dan exacte wetenschappen. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van (vrijwel) alle decanen van de faculteiten sociale wetenschappen.

In de figuur kun je aflezen hoeveel procent van de respondenten (deelnemers aan het onderzoek) een bepaalde discipline wetenschappelijk vindt. Rood is zeer wetenschappelijk en geel niet wetenschappelijk. Klik op de afbeelding voor een grotere versie

De meest wetenschappelijke disciplines zijn geneeskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie. Psychologie steekt met kop en schouders boven de andere sociale wetenschappen uit. De andere sociale wetenschappen zoals antropologie, sociologie en politicologie worden allemaal niet erg wetenschappelijk gevonden. Kennelijk vinden we wat in ons hoofd omgaat een stuk ingewikkelder dan wat er om ons heen gebeurt…!

Houding ten opzichte van sociale wetenschappen

De panelleden zijn positief over de effecten van sociale wetenschappen op de samenleving. Toepassingen van sociale wetenschappen zou het werk van mensen interessanter maken, toekomstige generaties zouden meer mogelijkheden hebben dankzij sociale wetenschappen en het leven zou gezonder, gemakkelijker en comfortabel worden door de sociale wetenschappen. 37 % procent van de panelleden vindt dat sociale wetenschappen meer goed dan kwaad doen, terwijl slechts 17 % het hier helemaal niet mee eens is.

De figuur laat de antwoorden zien op de vraag of sociale wetenschappen helpen bij het oplossen van problemen in de samenleving. Bijna de helft van de panelleden denkt dat sociale wetenschappen helpen bij het oplossen van problemen in de samenleving. Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Kritiek op de sociale wetenschappen is er ook. We moeten meer vertrouwen op de eigen ervaring en de eigen levenservaring. 41 % van de panelleden vindt dat we teveel vertrouwen op de sociale wetenschappen. Sociale wetenschap wordt een tikkeltje te serieus genomen volgens de panelleden.

De figuur laat zien wat men vindt van de stelling dat sociale wetenschappers het leven voor veel mensen beter maken. Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Een opsteker voor de sociale wetenschapper: 45 % vindt dat sociale wetenschappen het leven voor veel mensen beter kan maken. Sociale wetenschappen vindt men niet zo wetenschappelijk, maar wel erg handig!

Voor het onderzoek is een online panel ingeschakeld. Dit panel is representatief voor de Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar. Het onderzoeksbureau geeft wel aan dat de hoger opgeleiden oververtegenwoordigd zijn. De vraag is of de sociale wetenschappen er beter vanaf zouden komen als de steekproef representatiever was.

Bij het onderzoek is de astrologie ook in het rijtje wetenschappen opgenomen, terwijl ze daar als pseudowetenshap niet tussen past. De astrologie is opgenomen om het verschil tussen pseudo-wetenschap en wetenschap aan te geven. Daarnaast geeft een lage score van de astrologie aan dat het onderzoek valide is.

Bron

Onderzoek Attitude Sociale Wetenschappen van het Da Vinci Instituut van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek is uitgevoerd door Newcom Research en Consultancy.

Bekijk het complete onderzoek

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 oktober 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.