Je leest:

SOA-patiënten sturen kaartjes

SOA-patiënten sturen kaartjes

Auteur: | 21 oktober 2008

Stel je bent besmet met een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Eigenlijk wordt er dan van je verwacht dat je seksuele partners waarschuwt voor een mogelijke ziekte, maar veel mensen blijken niet verder te komen dan hun huidige partner. Dit omdat het niet makkelijk is om vroegere partners te bereiken en bovendien is er geen manier om iemand anoniem te waarschuwen. Het Amerikaanse Internet Sexuality Information Services (ISIS) heeft hier iets op gevonden: de e-card.

Jaarlijks vinden in Amerika 19 miljoen nieuwe besmettingen met Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s) plaats. Chlamydia komt het meest voor (900.000), gevolgd door gonorroe (330.000). Kenmerkend aan deze ziekten is dat zij bij vrouwen nauwelijks symptomen veroorzaken, terwijl besmetting uiteindelijk wel kan leiden tot onvruchtbaarheid. Daarom pleit de Amerikaanse overheid er al sinds de jaren ‘30 voor dat het waarschuwen van seksuele partners de belangrijkste maatregel is om de verspreiding van SOA’s onder controle te houden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen schamen zich toch een beetje voor hun ziekte. Er zou eigenlijk een manier moeten zijn waarop je seksuele partners anoniem kunt waarschuwen.

Eigenlijk zou iedereen seksuele partners moeten waarschuwen bij een SOA-besmetting, maar dit blijkt vaak lastig. Bij het inSPOT project kunnen mensen hun partners via een e-card op een makkelijke en anonieme manier waarschuwen. Bron: www.inspot.org

Link naar informatie en testlocaties

In 2001 werd het Internet Sexuality Information Services (ISIS) opgericht. Deze organisatie ontwikkelde het inSPOT project, waarbij SOA-patiënten hun seksuele partners een anonieme e-card kunnen sturen. Andrew Woodruff van ISIS: “Het is voor mensen niet alleen fijn dat zij anderen nu anoniem kunnen waarschuwen, met een e-card worden ook veel meer mensen bereikt. Zeker als het gaat om vroegere partners is er vaak alleen een e-mailadres beschikbaar. Zo’n e-card is dan een ideale manier om voor een SOA-besmetting te waarschuwen.” Het inSPOT project startte in 2004 en was aanvankelijk alleen te gebruiken door homomannen, aangezien deze groep vaak seksafspraken via internet maakt. Sinds april 2006 kan iedereen op de site terecht.

Het sturen van een e-card via inSPOT is een fluitje van een cent. Je kunt op de site kiezen uit 6 verschillende kaarten. Na het invullen van je eigen e-mailadres en de adressen van maximaal 6 seksuele partners, kies je een SOA. Als je er toch een persoonlijke boodschap van wilt maken, kun je een berichtje typen en je e-mailadres mee versturen, maar dit hoeft niet. De ontvangers van jouw kaartje worden niet alleen gewaarschuwd voor een SOA-besmetting. Zij ontvangen ook een link naar informatiepagina’s over die betreffende SOA. Bovendien kunnen ontvangers via de site van ISIS adressen in de buurt vinden waar zij zichzelf kunnen laten testen.

De opmaak van één van de inSPOT e-cards (STD staat voor ‘sexually transmitted disease’, de Engelse benaming voor SOA’s). Bron: www.inspot.org

Een internationaal project

Dit jaar werd het inSPOT project geëvalueerd, want hoe goed wordt de site eigenlijk gebruikt? In 4 jaar tijd stuurden de 30.000 bezoekers van de site bij elkaar 49.500 e-cards. De meeste kaarten worden verstuurd door gonorroe patiënten (15,4%), daarna volgen syfilis (14,9%), chlamydia (11,6%) en HIV (9,3%). Woodruff: “Deze verspreiding komt niet overeen met hoe vaak deze ziekten in Amerika voorkomen. Mensen met gonorroe zijn heel ijverig met het sturen van e-cards. We denken dat dit komt door een campagne van de overheid, waarin mensen werden opgeroepen hun seksuele partners te waarschuwen voor gonorroe besmetting.” Elke e-card heeft gemiddeld 1,6 ontvangers, 27% daarvan klikt ook op de link naar uitgebreide informatie. Minder dan 10 ontvangers gaven aan een ‘valse melding’ te hebben gekregen.

Op dit moment heeft de inSPOT site ongeveer 750 bezoekers per dag. Het project loopt in grote steden in Amerika, Canada en Roemenië. De site is al vertaald in Roemeens en Frans en de ISIS is nu bezig met een Spaanstalige versie. De organisatie hoopt dat inSPOT een internationaal project wordt, dus wie weet zijn wij over een aantal jaar ook aan de SOA e-card.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 oktober 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.