Je leest:

Snuiven en spuiten tegen SARS

Snuiven en spuiten tegen SARS

Auteur: | 1 juli 2004

Het SARS coronavirus blijft sporadisch slachtoffers maken in China, het ziet nu echter naar uit dat we in de toekomst weer zorgeloos een chinees luchtje kunnen scheppen. Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers hebben ieder een “vaccin” tegen het SARS virus ontwikkeld.

Er kan weer een lachje vanaf bij de Chinezen. Medisch vakblad The Lancet publiceerde afgelopen week zowel het onderzoek van de Nederlanders als dat van de Amerikaanse onderzoekers. Hoewel ze beiden een vaccin tegen het SARS coronavirus hebben ontwikkeld, wil dit nog niet zeggen dat ze tot dezelfde oplossing zijn gekomen. De Nederlandse onderzoekers van het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell ontwikkelden een zogenaamd passief vaccin. Hun Amerikaanse collega’s daarentegen, kwamen met een actief vaccin tegen SARS.

Op deze foto zie je een menselijk corona virus. De foto is genomen met een electronenmicroscoop. bron: Dr. Zhang, UAMS.

Het vaccin dat ongeveer iedereen wel kent (uit de kinderjaren), de DKTP prik is ook zo’n vaccin. Deze “actieve vaccins” bevatten een kleine hoeveelheid van de ziekteverwekkende stoffen. De dosis is zo laag dat het lichaam er in het overgrote deel van de gevallen niet ziek van wordt, maar wél actief antistoffen tegen de ziekteverwekker gaat produceren.

Tegelijkertijd maakt het lichaam ook een soort geheugencellen aan, zij “onthouden” de immuunreactie tegen die bepaalde ziekteverwekker. Dringt de ziekteverwekker opnieuw het lichaam binnen dan zullen deze cellen ervoor zorgen dat die zo snel mogelijk uitgeschakeld wordt door het immuunsysteem te alarmeren. Je wordt dan niet meer ziek.

Het vaccin van de Leidse onderzoekers werkt net een beetje anders. In plaats van het inbrengen van een lage dosis ziekteverwekkende stof, kozen de Leidenaren ervoor om menselijke antilichamen tegen het SARS virus toe te dienen.

Bij deze vaccinatie wordt er geen actie van het afweersysteem zelf veroorzaakt, vandaar de naam “passief vaccin”. De antilichamen zullen het lichaam na vaccinatie zo’n 2 weken beschermen tegen SARS. Het Amerikaanse actieve vaccin werkt aanzienlijk langer. Ook een maand na vaccinatie bleken de apen nog immuun te zijn voor de ziekte.

Niet alleen in het type vaccin, maar ook in de toediening van het vaccin verschilt de Nederlandse benadering van die van hun Amerikaanse collega’s. Het passieve vaccin van de Nederlanders moet per injectie worden toegediend, terwijl het Amerikaanse actieve vaccin met behulp van een neusspray kan worden toegediend.

Daarnaast zijn voor beide onderzoeken verschillende proefdieren gebruikt. Het Leidse bedrijf heeft haar antilichaam getest in fretten, terwijl het Amerikaanse vaccin in een apensoort getest is. Ondanks de verschillen in onderzoeksmethoden en werkingsmechanismen hebben de vaccins helaas toch één ding overeenkomstig; Het zal minstens nog zo’n tien jaar duren voor de vaccins op de markt komen. En wie kan er zo lang zijn adem inhouden?

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 juli 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.