Je leest:

Sneller typen zonder toetsenbord

Sneller typen zonder toetsenbord

Auteur: | 23 mei 2003

[email protected] (see you at nine) kan uit een willekeurig SMS-bericht komen. Niet alleen spaart zo’n “code” ruimte op het scherm, afkortingen besparen ook het gedoe van typen met GSM-toetsen. Aan díe ergernis komt misschien een einde: verschillende bedrijven werken aan een manier om toetsenborden handzaam te maken. Terug naar de vingerspelling van de Benedictijnen?

Desktop, laptop, palmtop – computers worden steeds kleiner. Voor een desktopgebruiker is het geen probleem om met een groot toetsenbord en muis te werken, maar kleinere computers betekenen een andere manier van invoeren. Verschillende letters onder één toets of handschriftherkenning werken niet echt prettig en vooral trager dan een normaal toetsenbord. Daarom zoeken ontwerpers naar een apparaat dat klein is en snel werkt. Bij het Kitty project hebben ze een ontwerp dat van de hand een toetsenbord maakt.

Zo zal de Kitty er uit gaan zien: dunne, flexibele banden met geprintte circuits die om de vingers slingeren. Via deze link kun je zien hoe “typen met Kitty”: http://www.kittytech.com/default.html eruit ziet. (Klik op de link, daarna op de link naar de demonstratie, rechtsonder.) bron: KittyTech

Kitty is de naam voor een apparaatje dat als een soort handschoen om de vingers zit. De gebruiker hoeft geen los toetsenbord mee te dragen en heeft in principe zijn handen vrij. Invoeren gebeurd door met contacten op de vingertoppen sensoren op de duim aan te raken. Dat idee is niet nieuw – in 1998 stelde Vaughan Pratt al voor om knoppen op de vingers te plaatsen. Dé grote bijdrage van de Kittymedewerkers is, dat ze de vingerposities van elke letter van tienvingerige typisten hebben afgekeken. De bewegingen voelen daarom, hopen zij, natuurlijk aan voor mensen die vaker typen en zijn daarom makkelijk te leren. Dat betekent dat er een lage drempel is om de Kitty te gebruiken.

Mensen die altijd en overal willen kunnen computeren hebben een heel scala van apparaten om mee in te voeren. Van draagbare toetsenborden die in de handpalm liggen tot lichtbundels die de positie van de vingers meten, er is van alles mogelijk. Tijd en de voorkeur van de gebruikers zullen leren welke het beste werken! Als de Kitty populair wordt, lopen mensen misschien op straat druk te gebaren – niet naar elkaar, maar naar de draagbare computer in hun jasknoop!

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 mei 2003
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.