Je leest:

Snel en gemakkelijk lijken opsporen

Snel en gemakkelijk lijken opsporen

Auteur: | 6 augustus 2010

Een moordenaar die een lijk moet verstoppen, zal het de politie zo moeilijk mogelijk maken om het terug te vinden. Maar een nieuw apparaatje ter dikte van een menselijke haar kan ervoor zorgen dat de politie makkelijker het onder de grond begraven bewijsmateriaal terug vindt.

Nu zijn de opsporingsmethodes van de politie onder andere radarapparatuur of bodemgrondonderzoek. Maar deze methodes vergen veel tijd en moeite en zijn bovendien niet altijd even betrouwbaar. Dit geven Tara Lovestead en Thomas Bruno van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) aan. Zij zijn de ontwikkelaars van een nieuwe methode. Met behulp van een kleine sonde kunnen ze de lucht boven de grond ‘ruiken’ om te ontdekken of er zich een rottend lijk onder bevindt.

De plaats van delict is hier niet zo groot. Maar op het moment dat het niet bekend is waar een lijk zich ongeveer bevindt is het voor forensisch onderzoekers moeilijk om het te vinden.

Vingerafdrukken

Het nieuwe apparaatje, net iets dikker dan een haar, werkt door lucht in te zuigen vanuit de grond. De onderzoekers analyseren vervolgens het luchtmonster in het lab. Hier kijken ze naar de concentratie van ninhydrine-reactieve stikstof, oftewel verbindingen die het atoom stikstof bevatten. Deze concentratie zegt iets over de aanwezigheid van een lijk onder de grond. Stikstof komt namelijk in het menselijke lichaam voor, denk bijvoorbeeld aan peptiden en aminozuren, en daarom ook bij de ontbinding van een lichaam.

Door de ninhydrine-reactieve stikstof te laten reageren met de chemische indicator ninhydrine kunnen forensisch onderzoekers de concentratie in de lucht boven de grond vaststellen. Ninhydrine reageert namelijk met stikstofgroepen tot een herkenbare paarse kleur. Forensische onderzoekers gebruiken deze eigenschap van ninhydrine al voor het analyseren van vingerafdrukken.

Onderzoekers Tara Lovestead en Thomas Bruno van het NIST ontwikkelden de methode om gemakkelijk lijken te detecteren onder de grond.
Burrus/NIST

Draagbare versie

Op dit moment zijn bodemmonsters nodig om de hoeveelheid ninhydrine-reactieve stikstof te meten. Deze monsters moeten in het laboratorium geëxtraheerd worden, voordat de hoeveelheid ninhydrine-reactieve stikstof is te meten. De nieuwe methode meet aan de lucht en heeft daarom geen opwerkmethodes nodig. Het nieuwe apparaatje werkt dus een stuk sneller en makkelijker.

De onderzoekers voerden de eerste testen van het mini-apparaatje uit op ratten. Hiervoor vulden ze bakken met zand waarvan een deel met ingegraven ratten, een deel met ratten boven de grond en een aantal controlebakken met alleen zand. Na vijf weken was de hoeveelheid gevonden ninhydrine-reactieve stikstof bij bakken met rattenlijkjes het hoogst. En zelfs na vijf maanden konden de onderzoekers nog aantonen in welke doos een rat lag en in welke niet.

Voordat de nieuwe uitvinding gebruikt kan worden, werkt Thomas Bruna nog aan een verbetering. Hij wil een draagbare versie maken, zodat de uitslag meteen ter plaatse bekend is en het laboratorium er niet meer bij aan te pas hoeft te komen. Wanneer deze klaar is zal het nieuwe apparaatje de forensisch onderzoekers kunnen helpen bij het opspeuren van ingegraven bewijsmateriaal.

Lees meer

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 augustus 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.