Je leest:

Sloshsat gelanceerd

Sloshsat gelanceerd

Om 22:03 CET vertrok de nieuwe Ariane-5 ECA-raket met aan boord de Nederlandse satelliet Sloshsat. Een half uur daarna koppelde Sloshsat los van de raket door middel van het door ESA ontwikkelde ESAJECT-systeem.

Om precies 22:03 CET vandaag vertrok Ariane-5 ECA vanaf de Europese lanceerbasis in Frans Guyana. Aan boord was de kleine onderzoekssatelliet Sloshsat-FLEVO, bedoeld om het klotsgedrag van vloeistoffen in de ruimte te onderzoeken. 31 minuten na de start werd Sloshsat met succes losgekoppeld van de raket door middel van het door ESA ontwikkelde ESAJECT-systeem.

Sloshsat-FLEVO succesvol in de ruimte gebracht. De Nederlandse satelliet werd met de nieuwe, krachtige variant van ESA’s werkpaardraket Ariane-5 de ruimte in gebracht. bron: ESA. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Ongeveer 30 minuten na de ontkoppeling slaagde de eerste poging om contact te leggen met de satelliet via het grondstation in Perth, Australië. Twaalf uur daarna zal Sloshsat voor het eerst over het grondstation “Diane” in Frans Guyana komen, en beginnen met het doorgeven van gegevens over het gedrag van het water in de tank. In totaal kan er met Sloshsat netto 24 uur geëxperimenteerd worden over een periode van twee weken.

De Sloshsat-satelliet onderzoekt twee weken lang hoe vloeistoffen zich in de ruimte gedragen. Ontwerpers hopen met die informatie betere ruimtevaartuigen te kunnen ontwerpen; door Sloshsat kunnen ze het klotsen van vloeibare lading beter voorspellen en zorgen dat die de beweging van de raket niet verstoort. bron: ESA. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Sloshsat dankt zijn naam aan de 33,5 liter klotsend water in de satelliet. FLEVO staat voor Facility for Liquid Experimentation and Verification in Orbit en is niet toevallig ook de jongste Nederlandse provincie. Sloshsat is grotendeels in Nederland bedacht en gebouwd onder leiding van het in Flevoland gevestigde Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). De satelliet maakt onderdeel uit van de technologieprogramma’s van ESA en het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart NIVR.

Meer weten:

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 februari 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.