Je leest:

Slijmen werkt

Slijmen werkt

Auteur: | 24 augustus 2006

Een compliment heeft tot gevolg dat niet alleen de gevleide, maar ook toeschouwers positiever over je denken. Maar overdrijf je, of komt iemand erachter dat je hetzelfde complimenten ook aan anderen geeft, dan ben je een slijmbal en raakt de gevleide partij gekwetst. Dat ontdekte Miquelle Marchand in haar onderzoek, waar ze op 13 september op promoveert.

Stel jezelf eens voor in een druk café. Aan de bar word je aangesproken door een leuk, vlot persoon (m/v). Je wordt gecomplimenteerd met je stralende ogen. Je voelt je gevleid, of je nu mooie ogen hebt of niet. De complimenteuze persoon lijkt je aardig, en je bent misschien wel geneigd een drankje te accepteren en het gesprek te vervolgen. Slijmen werkt dus. Heel anders wordt het, als je hoort dat de man of vrouw naast je exact hetzelfde complimentje ontvangt. Wat een slijmbal, die leuke en vlotte persoon (m/v)! Klaarblijkelijk geldt dat je moet slijmen met mate. Hoe dat nou precies zit met slijmen, vleien en complimenteren onderzocht Miquelle Marchand. Zij promoveert op 13 september, onder begeleiding van columniste en professor Roos Vonk.

Als iemand je een compliment geeft, laat hij of zij een positieve indruk achter. Dit geldt opvallend genoeg niet alleen voor de ontvanger van het compliment, aldus Marchand. Ook als je ziet dat iemand anders een complimentje krijgt, wordt jouw indruk van ‘slijmbal’ positiever. Wat we al weten over de slijmbal heeft hier invloed op: hoe positiever de achtergrondinformatie over de slijmbal, hoe sterker het positieve effect van een compliment.

Of je nu mooie ogen hebt of niet, als iemand je complimenteert met je stralende blik dan voel je je goed. En je denkt positiever over de persoon die je het complimentje gaf. Anders wordt het als iedereen aan de bar een stralende blik blijkt te hebben, of als niet alleen je ogen maar ook je haar, je figuur, je spierballen, je mond en je oren gecomplimenteerd worden. Dan is het slijmen overdreven of zelfs kwetsend.

Geniet, maar slijm met mate

Maar, waarschuwt Marchand, je moet vooral niet overdrijven met complimenten, want dat maakt de ander achterdochtig en dan werkt het juist averechts. De ontvanger van de complimentjes merkt dit pas later dan de toeschouwers van de overdreven vleierij. Marchand vermoed dat dit komt doordat het krijgen van een compliment goed is voor ons ego. Hierdoor zijn we langer bereid de negatieve informatie (“wat een geslijm, hij meent er niets van!”) te negeren om ons positieve zelfbeeld in stand te houden.

Wat ook het positieve effect van slijmen niet ten goede komt, is hetzelfde compliment toepassen op meerdere ‘doelwitten’, ontdekte Marchand. Merkt de ontvanger van de vleierij dat de slijmbal hetzelfde compliment uitdeelt aan iemand anders, dan verandert het oordeel drastisch. Was het compliment eerst nog goed voor ons ego, als we niet de enige zijn die gevleid wordt voelen we ons bedrogen en gekwetst. Slijmen werkt dus alleen bij een enkel doelwit, en met mate.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 augustus 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.