Je leest:

Slijm knuffelen

Slijm knuffelen

Auteur: | 15 oktober 2009

Als je denkt dat je het meest intiem bent met je vriend of vriendin, heb je het mis. De meest innige relatie heb je met darmbacteriën, en dan vooral met de yoghurtbacterie Lactobacillus rhamnosus. Biologen hebben ontdekt hoe innig deze relatie precies is: de bacterie knuffelt met het slijm in onze darmen en houdt daarmee ziekteverwekkers buiten.

Hier zie je de darmbacterie Lactobacillus rhamnosus. De speciale eiwitten waarmee hij aan ons darmslijm kleeft, zijn hier als zwarte bolletjes te zien.
PNAS

Wie yoghurt eet, werkt dagelijks duizenden bacteriën van de soort Lactobacillus naar binnen. Deze bacterie wordt al eeuwen aan yoghurt en andere melkproducten toegevoegd om ze vers te houden. Inmiddels heeft de yoghurtbacterie in de darmen van veel mensen een vast stekkie gevonden. En vanuit die plek doet hij nuttige dingen, zo blijkt in het tijdschrift Microbiology: zo houdt de stam Lactobacillus rhamnosus onder meer infecties van andere bacteriën tegen. Maar hoe de bacterie dat doet, bleef voor lange tijd een raadsel.

Een groep internationale onderzoekers, waaronder Nederlandse, denkt daar nu een antwoord op te hebben gevonden. Dat schrijven ze in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De stam Lactobacillus rhamnosus – die trouwens het oormerk ‘GG’ draagt – heeft speciale eiwitten die hem helpt om bijzonder intiem contact met de darmwand te maken. Dat houdt schadelijke bacteriën buiten de deur, omdat de relatief onschuldige Lactobacillus GG met zijn innige contact de beste plekjes al heeft ingenomen.

Dat concluderen de biologen uit DNA-onderzoek. Ze vergeleken het DNA van Lactobacillus GG met een andere Lactobacillus-stam, die juist bekend staat om zijn zwakke contact met slijm. Ze vonden alléén bij Lactobacillus GG genen voor intiem slijmcontact. Daarmee is hij vergeleken bij andere bacteriën een enorme slijmknuffelaar.

Nu duidelijk is welke genen nuttig zijn voor een intieme, slijmerige huisvesting in onze darmwand, helpt dat andere onderzoekers bij het uitkiezen van nieuwe bacteriën voor voedselverrijking en medicatie, of – belangrijker – het beter begrijpen van darminfecties.

Zie ook

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 oktober 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.