Stokoude dieren

Zelf heeft Manon de Visser, blogger van Faces of Science, met haar 30 jaar als het goed is nog het grootste deel van haar leven voor zich liggen. Maar dieren met een zelfde - of zelfs langere! - levensduur dan de mens vindt de biologe heel fascinerend. Ze zet voor ons haar top 10 stokoude dieren op een rij.

M. de Visser

10 - Tuatara

"Deze prachtige hagedis komt alleen maar in het wild voor in Nieuw Zeeland. De meeste tuatara’s worden rond de 60 jaar, maar soms tikken ze ook de 100 aan. Deze bejaarde hagedis is ook een levend fossiel: de tuatara is nauwelijks veranderd ten opzichte van zijn voorouders uit het Juratijdperk 200 miljoen jaar geleden."

iStock

9 - Aziatische olifant

"Olifanten worden in het wild tegen de 60 à 70 jaar oud – maar soms zijn er ook uitschieters. Zo is er een olifant genaamd Vatsala in een reservaat in India die momenteel 105 jaar oud is. Zij is de enige olifant ter wereld die, voor zover bekend, de 100 is gepasseerd."

iStock

8 - Zwanenhalsmossel

"Een zwanenhalsmossel, ook wel ‘zeepiemel’ genoemd, is een schelpdier. Het lange orgaan waaraan ze die naam te danken hebben, steekt tussen de schelphelften uit en wordt gebruikt om mee adem te halen en plankton te eten. Deze excentrieke diersoort leeft gemakkelijk zo’n 150 jaar. De oudste stierf met 168 jaar."

iStock

7 - Reuzenschildpad

"Ontmoet Jonathan, het oudste nog levende landdier. Hij is geboren in 1832 en inmiddels dus al ruim 191 jaar oud. Deze Seychellenreuzenschildpad woont op het eiland Sint Helena. Een andere beroemde reuzenschildpad is Harriet, die samen met Charles Darwin reisde op zijn schip ‘De Beagle’. Uiteindelijk werd zij 176 jaar oud."

Luke McKernan voor Wikimedia via CC BY-SA 2.0

6 - Rode zee-egel

"Zee-egels zijn bizarre dieren bedekt in een pantser met stekels, waaraan ze hun naam te danken hebben. Een bijzondere soort is de rode zee-egel, die gemiddeld zo’n 100 jaar oud wordt. Maar vaak overtreffen ze dit gemakkelijk en worden ze zomaar 200! Ook kunnen ze stekels die ze verliezen weer regenereren."

iStock

5 - Groenlandse walvis

"De Groenlandse walvis leeft in het koude Noordpoolwater en wordt met gemak 200 jaar. Daarmee is het de langstlevende zoogdier. Deze walvissen lijken erg goed in staat schade in hun DNA te repareren."

Groenlandse walvis die met zijn kop uit het water steekt
Bering Land Bridge National Preserve voor Wikimedia via CC BY-SA 2.0

4 - Borstelworm

"Van deze groep wormen bestaan wel meer dan tienduizend soorten. Ze leven in alle rust in de donkere diepzee en zijn erg succesvol als het gaat om zo lang mogelijk leven: sommige soorten halen gemakkelijk de 300 jaar. Toch knap voor dieren die eigenlijk alleen uit een kop, een cilindervormig lichaam, en een staartstukje bestaan."

Charles Fisher voor Wikimedia via CC BY 2.5

3 - Koikarper

"Koikarpers zijn kweekvarianten van de gewone karper. De oudste koi ooit heette Hanako en was 225 jaar oud toen deze in 1977 stierf. In siervijvers worden koikarpers zo’n 40 jaar oud, terwijl de karpers in wilde wateren gemiddeld iets ouder worden, namelijk ongeveer 70 jaar. Hanako was duidelijk één van de uitschieters!"

iStock

2 - Groenlandse haai

"De Groenlandse haai is het langstlevende gewervelde dier. Hun levensduur wordt geschat tussen de 250 en de 500 jaar. Het duurt dan ook 150 jaar voordat deze haai zich kan voortplanten. De soort komt voor in de diepe wateren van de Atlantische Oceaan en eet vis, maar lust ook maar al te graag reuzeninktvissen."

NOAA Photo Library voor Flickr via CC BY 2.0 Deed

1 - Noordkromp

"Dit tweekleppig weekdier kan extreem oud worden dankzij zijn harde schelp, die heel stevig dicht zit. In 2006 werd een exemplaar opgevist in IJslandse wateren. Dat betekende op 507-jarige leeftijd meteen het einde voor Ming: onderzoekers doodden hem om zijn leeftijd te kunnen bepalen, en ontdekten toen hoe extreem oud hij was."

Hans Hillewaert voor Wikimedia via CC BY-SA 4.0