Model oogziektes
Restaurator Paul Steenhorst van Museum Boerhaave geeft Kennislink een rondleiding door het immense depot. Hier laat hij een antiek gipsmodel met verschillende oogziektes zien. Tot in de kleinste details zijn de ogen nagemaakt. Het model komt uit Parijs en is gemaakt door Félix Thibert tussen 1830 en 1840.
Kunstnier A.E.G.
Internist Willem Kolff ontwikkelde vlak na de Tweede Wereldoorlog de kunstnier. In het depot van Boerhaave staat een van de eerste exemplaren, gemaakt in 1946 door A.E.G. (Allgemeine Elektrische Gesellschaft). In deze tijd van schaarste is grotendeels gebruik gemaakt van al aanwezige spullen: het membraan is omwikkeld met een kaasdoek en ligt in een kinderbadje, geplaatst op een ziekenhuiskar.
Microscopen
Na de uitvinding van de microscoop door Anthonie van Leeuwenhoek in de 17e eeuw ontwikkelde het apparaat zich snel. De microscoop was niet alleen populair onder wetenschappers maar ook onder burgers. De rijken wel te verstaan, want deze exclusieve modellen met rogge-, haaien- of schildpaddenhuid waren niet goedkoop. In de 19e eeuw was een avondje 'klein kijkerij' een geliefde bezigheid en de eigenaars imponeerden maar wat graag hun gasten met deze mooie kijkers.
Modellen van papier-maché
Voordat we plastic hadden, was het maken van levensgrote modellen een heel arbeidsintensief en precies werkje. Op deze gedetailleerde mens en duif van papier-maché zijn de spieren en aderen heel nauwkeurig met de hand geschilderd. Het unieke model van de vrouw is in 1858 gemaakt door de Franse arts en anatoom Louis Auzoux. Boerhaave heeft 72 modellen van hem in de collectie, waaronder ook de duif.
Zander Fysiotherapie apparaat
Eind 19e eeuw ontwikkelde de Zweed Gustav Zander een heel scala aan apparaten voor fysiotherapie. De oefeningen die de patiënten moesten doen, waren gebaseerd op de manier van bewegen in die periode. Dit apparaat simuleert een paardrijrit.
Oefenpop verloskundige
Een stoffen oefenpop van de baarmoeder en het geboortekanaal, inclusief een baby. De toekomstige verloskundigen van de 19e eeuw leerden op deze halve vrouwelijke replica hun vak.
Gipsmodellen gaswetten
De beroemde wetenschapper Heike Kamerlingh Onnes experimenteerde wat af in zijn Leidse laboratorium. Deze driedimensionale oppervlakken van gips liet hij in 1898 maken om de gaswetten te illustreren.
Delftsblauwe apothekerspot
Een van de vele Delfts blauwe apothekerspotten die het depot rijk is. De Delftse plateelbakkerij De Paauw heeft de pot circa 1700-1750 geproduceerd. In deze pot heeft absint gezeten, wat het steen heeft aangetast. Vandaar het waarschuwingsbriefje: 'Actief zout! Breekbaar'
Leeuwenhoekje
De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek lijkt helemaal niet op onze huidige microscoop. Hoe werkt het kleine apparaatje eigenlijk? Dit filmpje van Museum Boerhaave laat het zien.