Je leest:

Slechte adem isoleert onnodig

Slechte adem isoleert onnodig

Auteur: | 29 november 2006

Wat doe je als de mond van een gespreksparter behalve geluid ook een zeer penetrante lucht uitstoot? Niks zeggen, en die persoon voortaan vermijden? Het onderwerp aanzwengelen is beter, hoe lastig ook. Stinkende adem brengt mensen namelijk onnodig in sociaal isolement: er zijn goede behandelingen.

Een bakerpraatje dat zelfs onder huisartsen nog hardnekkig blijkt, is dat viese mondgeur komt door geuren die opstijgen uit de maag, of door teveel aan maagzuur. Slechte mondhygiëne hoeft ook niets te maken te hebben met slechte adem. Een ander misverstand is dat halitose, een mooi woord voor chronisch slechte adem, weg gaat door frisse kauwgom of mondspoelmiddeltjes met mintsmaak. Die verbloemen namelijk alleen luchtjes uit maaltijden met veel knoflook, of kruiden, of van alcohol en rook. Tijdelijke geurtjes dus, die niet zo sterk zijn. Halitose is vaak hardnekkig en bijzonder penetrant; het gaat ook niet zomaar weer weg. Het goede nieuws is: het is prima te behandelen.

Een slechte adem maakt iemand niet bepaald favoriet. Probeer er toch wat van te zeggen, want er is wat aan te doen! Bron: Best Clips.com

Huilend

“En het wordt hoog tijd dat we dat ook gaan doen,” stelt Edwin Winkel. Deze tandarts-paradontoloog doet onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen en werkt in een privé kliniek in Amsterdam.Winkel stapte onlangs naar de media om het slechte-ademtaboe te doorbreken. Hij ziet de gevolgen ervan bij zijn patiënten. “Mensen met slechte adem zijn vaak enorm sociaal geïsoleerd. Ze hebben soms het gevoel dat anderen ze al op vijf meter afstand kunnen ruiken, durven geen hand te schudden. Ze zitten vaak huilend bij mij op de stoel.”

Zwavelgeur

Halitose kan verschilllende oorzaken hebben. Een brochure van het Ivoren Kruis, een landelijke vereniging voor de preventie van mond- en tandziekten, vermelt dat bacteriën op de tong een veelvoorkomende oorzaak zijn van slechte adem. Waarom sommige mensen daar geuroverlast van krijgen en andere niet, is nog onduidelijk. Verschillen in ruwheid van het tongoppervlak kan uitmaken: op ruwe oppervlakken hecht slijm beter. Bacteriën die voedselresten verteren in de tongslijmlaag, doen de rest. De micro-organismen scheiden een zwavelverbinding uit die de nare geur veroorzaakt. Dat gebeurt ook bij tandvleesontsteking, een tweede bron van mondgeur. Winkel: “De belangrijkste boosdoener in de mond is het gas methylmercaptaan. Daarvan is zeer weinig nodig om de penetrante geur op te wekken. Waterstofsulfide (H2S) heeft dezelfde geur maar daarvan is 40 keer meer nodig om hetzelfde penetrante effect op te wekken.”

Halitose is niet alleen zaak voor de tandarts. Ook KNO-artsen en internisten krijgen ermee te maken. De zwavelgeur uit de mond komt soms namelijk door een ontsteking of door dimethylsulfide-ophoping in het bloed. Dat laatste gebeurt als de lever deze stof niet goed afbreekt. Afvoer gaat dan via de ademhaling.

Tongschrapen

Maar halitose gaat verder. Ook de neus- en voorhoofdholtes kunnen bron zijn van nare mondgeurtjes die een gesprekspartner doen wegkijken. Een KNO-arts kan een sluimerende keel- of neusbijholte-ontsteking gewoon behandelen met antibiotica, en dan gaat de lucht ook weg. In sommige gevallen zijn medicijnen de oorzaak. Winkel: “Een kleine groep die nog lastig is te behandelen, zijn mensen met dimethylsulfide in hun bloed. De lever moet die stof eigelijk afbreken maar doet dat door onbekende oorzaak niet. Om het toch kwijt te raken, ademen die mensen het uit.” In dat geval riekt ook de lucht uit de neus niet best.

Bij de meeste mensen met slechte adem helpt tongschrapen (de slijmlaag een tijd lang elke dag verwijderen) en spoelen met zinklactaat, een middeltje dat bij elke apotheek verkrijgbaar is. Als de klachten aanhouden, is het raadzaam een tandarts of KNO-arts te bezoeken.

Gelukkig

Hoevaak halitose voorkomt is niet bekend. Er zijn geen cijfers over bekend, omdat slechts enkelen met deze klacht zich laten behandelen. Het taboe is groot. Een deel van de patiënten van Winkel, is zo geïsoleerd geraakt dat ze zelfs niet meer werken. Winkel: “Ik heb mensen nog nooit zo gelukkig gemaakt als bij dit spreekuur. Soms komen ze na afloop langs met bloemen.”

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 november 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.