Je leest:

Slecht slapen op de intensive care

Slecht slapen op de intensive care

Auteur: | 19 november 2007

Patiënten op de intensive care hebben vaak last van een verstoord slaap-waakritme. Dat komt omdat het in het ziekenhuis overdag te donker is en ’s nachts te licht. Bovendien is er veel lawaai. Hierdoor slapen ze ’s nachts minder lang en dutten ze overdag vaak in.

Juist als je als patiënt op de intensive care unit (ICU) ligt, is het belangrijk dat je een normaal slaap-waakritme hebt. Toch is dit ritme bij ICU-patiënten vaak ernstig verstoord, ontdekte promovendus Joost Gazendam (UMCG). Dat komt overigens niet doordat ze veel korter slapen, maar omdat ze maar de helft van hun slaapuren ‘s nachts maken en dat ’compenseren’ door overdag meerdere dutjes te doen.

In bijna 20% van de gevallen blijkt geluidsoverlast de boosdoener. Maar het sterk afwijkende ritme van licht en donker op de ICU speelt een grotere rol. Overdag is het er namelijk relatief donker, terwijl er ’s nachts te veel kunstlicht brandt. De aanwezigheid van ramen helpt niet om het slaap-waakritme weer op orde te krijgen. Ook een slaapmiddel nemen biedt geen soelaas: hoewel patiënten daarvan ’s nachts wel beter doorslapen, dutten ze overdag evenveel als degenen die geen slaapmiddel krijgen.

Slaaptekort of een verstoord ritme: het kan vervelende gevolgen hebben. Zo word je van te weinig slaap depressief, en raakt je ritme in de war dan ben je daardoor vermoeider en minder alert.

Als ziekenhuizen zorgen dat er het op de ICU overdag lichter is en ‘s nachts donkerder en ze bovendien de geluidsoverlast beperken zou dat een positief effect hebben op het slaap-waakritme, meent Gazendam. Ook kunnen ze de patiënten meer gevoel voor het tijdstip van de dag geven met behulp van klokken en televisieprogramma’s. Bovendien vindt Gazendam dat er op de ICU meer aandacht moet komen voor het slaap-waakritme van de patiënt.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 november 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.