Sinterklaas is oud
Dat de Sint oud is, dat kunnen we natuurlijk zien aan zijn lange witte baard. Maar dat de goede man al zo’n achttien eeuwen meegaat is niet aan hem af te zien. Dat de typisch Nederlandse Sinterklaas eigenlijk een seizoensarbeider uit Turkije is, weet ook niet iedereen. En wat heeft de Sint eigenlijk precies met hoeren? En met de stoomboot?
De geschiedenis van Sint-Nicolaas
De duistere looks van Zwarte Piet
Hoe Sinterklaas met de stoomboot aankwam
Is er veel veranderd? Of juist niet?
Typisch Nederlands
Als je Nederlanders vraagt wat nou echt Nederlands is, scoort Sinterklaas hoog. De Goedheiligman behoort tot de hoogtepunten van onze Nederlandse cultuur. Met hand en tand verdedigen we de Sint tegen de Kerstman, maar ook tegen de kritiek dat Sinterklaas doordrenkt is met racistische beelden. In een tijd van globalisering en individualisering is de behoefte aan verbindende rituelen blijkbaar groot.
Zie de Sint schuift van de daken
Gammacanon (9): Rituelen
Een feest met een functie
Sinterklaas is niet altijd zo’n vriendelijke opa geweest als nu (ouderdom maakt mild). In de negentiende eeuw was de Sint een streng, beangstigend figuur, die samen met zijn Pieten de grens tussen goed en slecht bewaakte. Ook nu nog heeft het Sinterklaasfeest deze functie. Alleen zijn we niet meer bang voor de roe en de zak, maar voor scherpe gedichten en ironische surprises.
Het moderne sinterklaasfeest
Sinterklaas bewaakt de grens
Sinterklaas in den vreemde
Sinterklaas komt in veel verschillende soorten en maten. In Amerika transformeerde onze statige Goedheiligman tot een vrolijke kerstkabouter. Dichterbij huis, op Texel, wordt begin december een heel ander soort winters feest gevierd: Sunderklaas. In tegenstelling tot wat je zou denken, lijkt het Ouwe Sunderklaas-feest in niks op het Sinterklaasfeest zoals wij dat kennen.
Hoe Jan-Kees een Yankee werd
De Texelaar, de overkanter en het feest dat het verschil maakt
Kadootjes!
Pepernoten en taai-taaipoppen zijn natuurlijk leuk, maar zonder kadootjes, surprises en gedichten zou Sinterklaas Sinterklaas niet zijn. Nu zijn er sceptici die vinden dat Sinterklaas alleen maar leidt tot ongebreideld consumentisme. Maar er zijn ook voordelen: Sinterklaas leert kleuters bijvoorbeeld eerlijk delen. Bovendien worden sociale banden versterkt door het geven van kadootjes. En al die kado’s leveren ook nog eens mooie wiskunderaadsels op.