Je leest:

Shuttlevlucht STS-115 geland

Shuttlevlucht STS-115 geland

Auteur: | 21 september 2006

Met een dag vertraging door een ingelaste inspectie is het ruimteveer Atlantis in de vroege ochtend geland op NASA’s Kennedy Space Center in Florida. De zeskoppige bemanning heeft het internationale ruimtestation voorzien van nieuwe zonnepanelen.

Uitstel op uitstel: dat was de STS-115 missie van ruimteveer Atlantis. Na twee weken lang de lanceerdatum op te schuiven wegens een tropische storm en haperende apparatuur liet NASA de space shuttle op 9 september vertrekken naar het ruimtestation ISS. Eenmaal klaar met hun volgepropte programma wilde de shuttlebemanning loskoppelen en terugkeren naar de aarde. Toen loszwevend materiaal vlakbij de shuttle werd gespot, besloot NASA een extra veiligheidsinspectie van de kwetsbare shuttlebuik in te lassen. Met de verlengde robotarm werd Atlantis onderzocht en veilig verklaard. Om 12.25 uur (Nederlandse tijd) landde Atlantis in de vroege ochtend op haar thuisbasis in Florida.

Atlantis landde om 12.25 Nederlandse tijd op het Kennedy Space Center in Florida. bron: NASA TV.

Tijdens hun vlucht werkten vier ruimtewandelaars van de zeskoppige bemanning zich in het zweet om een nieuwe set zonnepanelen te installeren. Die kunnen door een meegebracht scharnier bijdraaien om optimaal de zon te volgen. De nieuwe zonnepanelen zijn nodig om toekomstige modules van het ISS van energie te voorzien. NASA’s volgende shuttlemissie is de lancering van Atlantis’ zusterschip Discovery in december 2006. Ook tijdens die STS-116 missie wordt verdergebouwd aan het station.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 september 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.