Na een veilige lancering afgelopen op 8 juni en de koppeling met het ISS op 10 juni, maakte de Shuttlebemanninng zich op 11 juni op voor de eerste van drie ruimtewandelingen. Tijdens deze wandelingen wordt de ‘ruggengraat’ van het ruimtestation uitgebreid met een veertien meter lang, bijna 16.000 kilo zwaar spant en zonnepanelen. De zonnepanelen vergroten het elektrisch vermogen van het ISS met zestig kilowatt. Dit is nodig om de ruimtelaboratoria van Japan en Europa – die later worden gelanceerd – van elektriciteit te voorzien.
Bemanning van shuttlevlucht STS-117. bron: NASA. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Vaste bemanning
Behalve nieuwe zonnepanelen brengt de Space Shuttle ook een nieuw vast ISS-bemanningslid naar boven. NASA-astronaut Clayton Andersen lost zijn collega Sunita Williams af. Williams verbleef een half jaar aan boord van het ISS, als opvolger van ESA-astronaut Thomas Reiter.
Het internationale ruimtestation ISS. bron: NASA. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
De missie van Atlantis is de eerste Shuttlevlucht dit jaar. Nog drie zullen volgen, waarvan twee met een belangrijke Europese bijdrage. ESA-astronaut Paolo Nespoli stapt op 20 oktober aan boord van STS-120. In het laadruim bevindt zich dan het Italiaanse koppelstuk Node-2.
Op 6 december staat de lancering van ruimtelab Columbus gepland. ESA-astronauten Hans Schlegel en Leopold Eyharts voegen zich bij de bemanning om deze speciale vracht te begeleiden. Eyharts blijft vervolgens twee maanden aan boord als lid van de vaste ISS-bemanning om Columbus in gebruik te nemen.
Zie verder
- Shuttlemissie SS-117 (Engels)
- Ruimtestation ISS (Engels)
- Meteorietschild voor ruimtestation (Kennislinkartikel)