Je leest:

Shuttle klaargemaakt voor lancering ruimtelab

Shuttle klaargemaakt voor lancering ruimtelab

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is begonnen met de voorbereiding van de spaceshuttle Atlantis in december. Atlantis zal het Europese ruimtelab Columbus naar het internationale ruimtestation ISS brengen.

Columbus werd op 30 mei vorig jaar naar Florida overgevlogen. Eerder dit jaar werd de 12,8 ton zware laboratoriummodule voor het International Space Station (ISS) uit zijn tijdelijke bewaarplaats weggehaald om volledig uitgerust te worden met racks voor instrumenten en hardware.

Zo zal de spaceshuttle Atlantis met Columbus in het laadruim vastkoppelen aan de module Harmony (ook van Europese makelij) van het ISS. bron: ESA / D.Ducros. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Voorbereiding

Ingenieurs zorgen er momenteel voor dat de aluminium cilinder met een diameter van 4,5 meter stevig in het laadruimte van de shuttle kan verankerd worden. De volgende stap is het monteren van panelen die het labo moeten beschermen tegen inslagen van micrometeorieten.

Na een zomerpauze zal het luik van Columbus begin oktober weer worden opengemaakt. Dan beginnen de laatste voorbereidingen voor de vlucht met lektesten van het waterkoelsysteem, een controle van de druk en het aanzetten van de elektrische systemen.

Wanneer de zegels voor het koppelmechanisme van de module in positie staan wordt Columbus in een speciaal omhulsel getransporteerd naar het lanceerplatform.

Zo zullen ruimtevaarders werken in het Europese ruimtelaboratorium. bron: ESA / D.Ducros. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Mijlpaal

‘De lancering van Columbus zal een belangrijke mijlpaal zijn in de Europese ruimtevaart’, zegt Bernardo Patti, projectmanager van Columbus.

‘Columbus moest eigenlijk al in 2002 gelanceerd worden, maar vertragingen bij de bouw van het ISS en het tragische verlies van de spaceshuttle Columbia hebben de vlucht vijf jaar verschoven’.

‘Wanneer Columbus operationeel is, zullen we permanent aanwezig zijn aan boord van het ruimtstation. We zullen onze eigen stuk onroerend goed hebben in het ISS.’

‘Met Columbus en de ruimtecargo Automated Transfer Vehicle zal ESA als een volwaardige partner zijn wetenschappelijke doelstellingen kunnen realiseren. Europa zal zijn verwezenlijkingen met andere ISS-deelnemers kunnen delen in plaats van ze simpelweg via anderen te verwerven.’

Columbus werd in mei 2006 naar Florida overgebracht. bron: NASA. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Belgische astronaut als reserve

Columbus zal overigens niet de enige ESA-vertegenwoordiger zijn op vlucht STS 122 van de spaceshuttle. Onder de zeven bemanningsleden bevinden zich ook de ESA-stronauten Hans Schlegel en Léopold Eyharts.

Schlegel zal een belangrijke rol spelen tijdens twee ruimtewandelingen. Daarbij zal hij Columbus helpen installeren en operationeel maken. Hij zal ook twee wetenschappelijke experimenten aan de buitenkant van Columbus aanbrengen.

Léopold Eyharts zal van zijn kant een groot deel van de activering van Columbus en de eerste activiteiten aan boord voor zijn rekening nemen. De Belgische ESA-astronaut Frank De Winne is reserve voor Eyharts. Na de terugkeer van de shuttle zullen Eyharts, die aan boord blijft van het ISS, en de andere leden van de vaste ISS-bemanning beginnen met de eerste wetenschappelijke experimenten.

Columbus zal uitgerust zijn met racks voor experimenten. bron: EADS Space. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 juli 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.