Je leest:

Seks zonder liefde is niet ‘hot’

Seks zonder liefde is niet ‘hot’

Auteur: | 15 februari 2008
Thema: Seks

Met de vermeende seksualisering van de Nederlandse ‘MTV-generatie’ loopt het niet zo’n vaart. Slechts 13% van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar vindt seks zonder liefde geen probleem. Het kijken van sexy clips heeft dus weinig invloed op de seksuele moraal.

Het is een heet hangijzer: de invloed van sexy videoclips op pubers. Professor Tom ter Bogt waagde zich er nog maar eens aan en ontdekte dat jongeren (13-16 jaar) na het kijken van een sexy dance- of hiphopclip positiever dachten over vrije seks. Toch valt het met de vermeende seksualisering van de Nederlandse ‘MTV-generatie’ wel mee. Slechts een kleine groep (13%) vindt dat seks zonder liefde prima kan.

Uit het onderzoek bleek wel dat het zelfbeeld van vooral tienermeisjes aangetast raakt. Na het zien van een sexy clip vonden de meiden een sexy uiterlijk extra belangrijk voor vrouwen. En zo’n zelfbeeld kan problemen opleveren, bleek uit eerder onderzoek. Meiden krijgen er bijvoorbeeld minder zelfvertrouwen of zelfs een gestoord lichaamsbeeld van. Ondertussen denkt iets meer dan de helft (51%) van de 500 jongeren die meededen aan het onderzoek dat mannen sterke seksuele impulsen hebben. Ze omschrijven mannen zelfs als ‘gedreven door seks’.

Na het zien van een sexy clip vonden de meiden een sexy uiterlijk extra belangrijk voor vrouwen.

Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat jongeren na het zien van sexy clips positiever gaan denken over promiscuïteit en de ondergeschiktheid van de vrouw aan de behoeften van de man. Dat geldt echter alleen als er in die clip sprake is van agressieve seks, waarbij vrouwen als minderwaardig worden behandeld. Van vrijscènes tussen gelijkwaardige partners krijgen jonge kinderen en pubers niks, aldus hoogleraar Patti Valkenburg op een mediaconferentie van ChristenUnie, EO en NCRV over de mate van invloed van seks en geweld in videoclips op het gedrag van jongeren.

‘Bonobogeneratie’

Volgens professor Wilma Vollebergh is het voor het eerst in de geschiedenis dat jongeren zo lang – wel tien tot vijftien jaar – kunnen genieten van veel (seksuele) vrijheid zonder dat ze verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld een gezin. Seks hebben voor de lol in plaats van voor de voortplanting is algemeen geaccepteerd, en dat is een relatief nieuw fenomeen. Vollebergh noemt deze generatie dan ook de ‘bonobogeneratie’, naar de zeer aan mensen verwante apensoort die seks gebruikt als een soort sociaal smeermiddel.

De bonobo (vroeger ook wel dwergchimpansee genoemd) staat samen met haar naaste verwant de chimpansee het dichtste bij de mens. Ze zijn als het ware onze ‘nichtjes’, en ‘zusjes’ van elkaar.

Vollebergh vindt wel dat er bovenmatig veel aandacht is voor de risico’s die bij de levensstijl van deze ’bonobo’s’ horen. Ze benadrukt liever dat deze generatie zich goed voelt en een goed sociaal netwerk heeft. Slechts een kleine minderheid komt in de problemen en vertoont seksueel risicogedrag en of drinkt te veel. Comazuipen of breezerseksen is dus toch niet zo’n hype.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 februari 2008

Thema: Seks

ANP photo, via CC 1
Seks
Elke dag hebben miljoenen mensen seks. Voor hun plezier, voor hun werk, om een kind te maken of omdat het moet. Dat maakt seks een belangrijk onderdeel van ons leven en van onze maatschappij. Op deze themapagina lees je daarom alles over de wetenschap achter seks.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.