Je leest:

Seks op afstand binnen handbereik

Seks op afstand binnen handbereik

Auteur: | 12 maart 2010

Halverwege de jaren 90 kreeg het publiek internet. Natuurlijk duurde het niet lang, of de digitale snelweg werd ingezet voor seks. Waar het begon met tekstuele avontuurtjes in chatrooms zijn we nu bij e-penissen en teledildo’s aangeland. En dankzij virtuele realiteit is de toekomst nog veel spannender…

Oké, het ging nogal traag, beeld zat er niet bij en je had kans dat vlak voor de climax je verbinding werd verbroken, maar afgezien daarvan was het internet in 1995 al erg geschikt voor een fijn potje cybervrijen. Het is de mensheid immers eigen om een nieuwe technologie meteen in te zetten voor het bevredigen van haar meest basale verlangen: seks.

Waar het in den beginne vooral bij chatrooms en privésessies per e-mail blijft, zet de seksuele revolutie online een nieuwe stap met de introductie van de webcam. Dankzij online belservices als Skype zijn lange-afstand relaties niet meer afhankelijk van de typkunst en geletterdheid van de partners. Eindelijk zien geliefden elkaar weer – een zegen voor stelletjes die elkaar in het echt maar weinig kunnen ontmoeten. Toch ontbreekt dat sensuele, namelijk lichamelijke contact.

Teledildonics

De haptische handschoen laat de drager een aanraking voelen die alleen in virtual reality bestaat.

Met de start van de eenentwintigste eeuw komt daar verandering in. Nieuwe technologieën schieten als paddenstoelen uit de grond. Eén daarvan is de haptische handschoen, een handschoen die de hand van de gebruiker een aanraking op afstand laat beleven. Het apparaat is aangesloten op een robothand met gevoelssensoren. Als de robothand een vorm betast, wordt de sensordata over het internet doorgestuurd naar de drager van de handschoen. Die ervaart de aanraking dan alsof de eigen vingers en hand over de vorm glijden.

Onderzoekers denken dat zo’n handschoen nuttig is om bijvoorbeeld te leren golfen als Tiger Woods. De handschoen stelt de drager namelijk in staat om dezelfde kracht en druk te ervaren als Woods wanneer hij een bal van de tee mept. Maar waarom zou het daarbij blijven? De handschoen kan net zo goed de vorm, druk en kracht simuleren van een erotische aanraking van geliefden op afstand. Is teleseks nog ver weg?

Blijkbaar niet, want datzelfde jaar komt het bedrijf Sinulate met een nieuw product op de markt, de Sinulator. De Sinulator is een op afstand bestuurbare dildo, bediend door iemand anders op het internet. Het controlepaneel ziet misschien onschuldig uit, maar is dat allesbehalve.

De slider links bedient het stimulerende konijntje, terwijl de hendel rechts de draaisnelheid van de dildo controleert.
Sinulate Entertainment

Voor mannen die zichzelf liever niet op zo’n konijntje hijsen, is de Fleshlight misschien een optie. De Fleshlight is een buisvormige vibrator voor mannen die niet alleen stimuleert, maar ook registreert hoe hard, hoe vaak en hoe diep de man penetreert. Fleshlight stuurt deze gegevens over het net naar de Sinulator, en voila: teledildonics is een feit.

Hologram

Kan het nog spannender? Oh, absoluut. Japanse onderzoekers bedenken in 2009 een manier om hologrammen niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar te maken. Dat doen ze met ultrasoon geluid.

Ultrasoon geluid is onhoorbaar voor het menselijk oor. Maar het is nog steeds geluid, oftewel een verandering in luchtdruk. Die verandering in luchtdruk kan zich (net als een lichtbundel) op één punt concentreren, waardoor het geluid op die plek voelt als een aanraking.

De uitvinding is leuk om balletjes en olifantjes mee over je hand te laten bewegen, maar het ultrasone geluid werkt ook op hele andere plekken van je lichaam. Je hebt maar een klein beetje fantasie nodig om te bedenken wat een driedimensionaal hologram van je partner (die aan een andere computer voor de webcam zit) dan allemaal met je kan doen.

En ken je virtual reality nog, het simuleren van de werkelijkheid door de zintuigen elektronisch voor de gek te houden? Eind 2009 presenteerden Britse wetenschappers hun plannen voor de Virtual Cocoon, een helm die niet één of twee, maar alle vijf de zintuigen tegelijk moet stimuleren. Combineer dit met een haptisch pak, de grote versie van de haptische handschoen, en jij en je geliefde kunnen van elkaars lichaam genieten terwijl jullie aan de andere kant van de wereld zitten.

Toekomstmuziek?

Technologie voor seks op afstand is een uitkomst voor mensen die te ver van elkaar verwijderd zijn om seks met elkaar te hebben. Ook lichamelijk gehandicapten kunnen baat hebben bij deze technologie. Maar houdt het daar op? Want niets houdt mensen tegen om deze technologie te gebruiken in hun spel terwijl ze in hetzelfde huis wonen. Zo krijgt seks een spannende nieuwe dimensie. Als de internetverbinding het tenminste houdt.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 maart 2010

Thema: Seks

ANP photo, via CC 1
Seks
Elke dag hebben miljoenen mensen seks. Voor hun plezier, voor hun werk, om een kind te maken of omdat het moet. Dat maakt seks een belangrijk onderdeel van ons leven en van onze maatschappij. Op deze themapagina lees je daarom alles over de wetenschap achter seks.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.