Je leest:

Schwarzenegger-forel duikt op

Schwarzenegger-forel duikt op

Auteur: | 12 maart 2010

Na supergespierde runderen, muizen en bodybuilders bestaan nu ook supergespierde forellen. Afgezien van hun imposante uiterlijk, is de genetisch veranderde spierforel vooral lekker op je bord, aldus zijn uitvinder.

Daar is ’ie dan: de supergespierde forel.
University of Rhode Island

Viswetenschappers Terry Bradley en zijn collega’s van de Amerikaanse Universiteit van Rhode Island melden in een persbericht dat ze een genetisch veranderde forel hebben gekweekt die veel gespierder is dan gewone forellen. Deze gentechforel levert meer visvlees dan gewone forellen en is daarom goedkoper om te kweken. De forel is in principe klaar voor de wereldmarkt. “We wachten alleen nog op goedkeuring”, vertelt Bradley.

Dikbilrunderen hebben extra spiermassa
Wikimedia Commons

Bradley raakte geïnspireerd door dikbilrunderen. Dat zijn koeien en stieren met een natuurlijke genafwijking, waardoor ze het stofje myostatine niet meer aanmaken. Het resultaat: zo’n twintig á dertig procent meer spiermassa dan normale runderen. Belgische boeren vinden dat wel prettig omdat één dikbilrund meer biefstuk oplevert dan gewone runderen. Mensen met een myostatine-afwijking bestaan trouwens ook. Ze zijn op jonge leeftijd vaak enorm sterk en zouden zonder training een carrière bodybuilding kunnen beginnen.

Forellen hebben wel zo’n myostatine-systeem, maar vertonen geen extra spiergroei wanneer je het uitschakelt. Bradley probeerde het daarom maar met follistatine, de tegenhanger van myostatine. Hij maakte het gen voor follistatine overactief en dat werkte wel. De forellen kregen net als de Belgische Witblauwe runderen zo’n twintig tot dertig procent meer spiermassa.

De gentechforellen zijn verder gewoon gezond en gedragen zich normaal, meldt Bradley. Op een YouTube-filmpje van de universiteit toont hij trots zijn forel: “Hij heeft eigenlijk net als sommige mannen een echte sixpack.”

De gentechforellen op een filmpje van de universiteit. Let op, het is Engels!

Bradley is alvast begonnen met het goedkeuringsonderzoek, zegt hij in het persbericht. Voordat de gentechforel op de markt mag, moet worden vastgesteld of het veranderde gen de werking van andere genen aantast, en zo ja, of dat schadelijk is voor de gezondheid van de forel of de mensen die ‘m op hun bord krijgen.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 maart 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.