Je leest:

Schuimbeton verovert Nederland

Schuimbeton verovert Nederland

Auteur: | 22 mei 2012

Schuimbeton maakt een opmars in de Nederlandse bouw. Uit onderzoek bij TU-Twente naar integraal geschuimd beton blijkt dat het uiterst lichte materiaal erg geschikt is voor grootschalige toepassing in de bouw, ook als prefab-materiaal. Bouwen we straks alleen nog maar in schuimbeton?

Een vloer van betonschuim komt per slang naar binnen

Schuimbeton is een uiterst licht en handzaam bouwmateriaal, dat grotendeels bestaat uit lucht en water. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van industriële reststoffen als hoogovenslak en vliegassen. Na gebruik is schuimbeton volledig herbruikbaar en het energieverbruik tijdens de productie en verwerking is laag. Omdat het materiaal via slangen wordt verwerkt, is zwaar tilwerk niet meer nodig. Het materiaal wordt al regelmatig toegepast, maar de marktkansen voor grootschalige schuimbouw (..) zijn nog nauwelijks onderzocht. De grote vraag was; is het materiaal ook geschikt voor prefab? Veel bouwvakkers zijn vrolijk als ze het uiterst lichte materiaal aan moeten brengen.

Koen Hermsen student van de studie Industrieel Ontwerpen studeerde bij de Universiteit Twente af op de toepassing integraal geschuimd beton in de bouw. Volgens hem is een productietechniek voor het produceren van grote 3D-vormen haalbaar. Een productietechniek voor vlakke (prefab)elementen is naar zijn idee markttechnisch ‘het meest interessant’. Integraal geschuimd beton is een mono-materiaal van cement/beton, opgebouwd uit een geschuimde kern met een gesloten buitenmantel. Klik voor het afstudeerrapport; Integral foam concrete – The production process and design for a sound barrier, van Koen Hermsen. Van schuimbeton is het maar een kleine stap naar piepschuim. TU Delft keek eerder al eens naar het opmerkelijke gebruik van piepschuim in de wegenbouw

Schuimbeton

Licht en isolerend bouwmateriaal
YT

Schuimbeton maakt een opmars in de bouwwereld. De stichting Schuimbeton Nederland timmert hard aan de weg om de voordelen van bouwen met schuimbeton tussen de oren van architecten te krijgen. In de wegenbouw is het lage gewicht handig voor funderingen, zelfs bij de meest slappe ondergrond. In de woningbouw is de isolerende werking goed voor lage stookkosten, zowel in nieuwbouw als bij renovatie. Daar is door de stichting en onderzoekbureaus al veel onderzoek naar gedaan. Hoogleraar Wim Poelman en kunstenaar Jacob Alkema ontwierpen in 2011 een eerste versie van integraal geschuimd beton dat geschikt is voor prefab. Veel bouwers kijken de kat uit de boom. Veel architecten zijn positief. Piepschuim geeft hen meer mogelijkheden.

Bouwen met piepschuim

Bouwen in piepschuim is energiezuinig door de extreme isolatie van de luchtbubbels in het materiaal. In het Zeeuwse Colijnsplaat staat al een huis van de toekomst, gebouwd met blokken van piepschuim. Het geperste piepschuim krijgt een beschermlaag waardoor het bestand is tegen de elementen en de straffe Zeeuwse wind. Een huis van piepschuim is een ideaal passief huis met een lage warmtevraag. Het grootste deel van het jaar kan de kachel uitblijven. Zijn we nu klaar met schuimbeton? Het bouwbedrijf Faber vindt dat waar schuimbeton ophoudt, celbeton begint, maar het is niet zo duidelijk waarom. Over de onverdraaglijke lichtheid van beton gesproken; er is in Friesland een betonfabriek met de vrolijke, poëtische slogan: “C ést le beton qui fait la musique.”

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 mei 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.