Prof. dr. Hans Galjaard vertelt over onderzoek aan planten. Er zijn vier thema’s: 500 miljoen jaar planten (0:00 tot 1:40), beschrijvingen (1:40 tot 3:59), tekeningen en foto’s (3:59 tot 5:47), en moderne analyse (5:47 tot 7:10).
Meer over het ontstaan van planten
- De evolutie van het plantenrijk (Kennislinkartikel) – Wat gebeurde er in de evolutie tussen het ontstaan van de eerste landplanten en het ontstaan van bloemplanten?
- Bloemplanten van nul tot nu (Kennislinkartikel) – Bloemplanten zijn evolutionair gezien erg jong. Hoe zijn zij ontstaan?
- Evolutie van bloemen gelukkig toeval (Radboud Universiteit Nijmegen) – Kleurrijke bloemblaadjes zijn te danken aan een kleine verandering in een gen van primitieve planten.
- Standaard genetisch programma voor alle bloemplanten (Kennislinkartikel) – Alle bloemplanten gebruiken in grote lijnen hetzelfde genetische programma om bloemen te maken.
Meer over planten als voedselbron
- Planten eerder populair bij oermens (Kennislinkartikel) – In de oude steentijd (zo’n 30.000 jaar geleden) aten mensen al planten.
- De oorsprong van maïs (Nederlands Instituut voor Biologie) – De domesticatie van maïs heeft waarschijnlijk zo’n 5500 jaar geleden plaatsgevonden.
- De principes van de plantenveredeling (Nederlands Instituut voor Biologie) – Plantenveredeling bestaat al eeuwenlang. Met behulp van moleculaire biologie is het nog makkelijker om planten bestand te maken tegen ziektes en plagen.
- Plantengenomics draagt bij aan wereldwijd duurzame landbouw (Wageningen UR) – Kennis over het genoom van planten kan een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame landbouw.
- Moderne landbouwbiotechnologie ten behoeve van ontwikkelingslanden (Nederlands Instituut voor Biologie) – Waarom worden transgene gewassen gemaakt en wat betekent dat voor ontwikkelingslanden?
- Een hardnekkige plaag die aan de wortels van ons eten knaagt (Nederlands Instituut voor Biologie) – In de landbouw gaat vaak veel opbrengst verloren door insectenplagen. Hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen?
- Speurtocht naar stoere plantjes (Ditisbiotechnologie) – Wetenschappers zijn op zoek naar genen die voedselgewassen weerbarstiger maken tegen hitte.
- Transgene maïs verspreidt zich nauwelijks (Kennislinkartikel) – Genetisch gemodificeerde en conventionele maïs kunnen veilig naast elkaar staan.
- GM-maïs, met mate (Ditisbiotechnologie) – Genetisch veranderde maïs beschermt ook buurakkers tegen insectenvraat.
- Niemand vraagt de boer eens wat (Ditisbiotechnologie) – Wat vinden boeren van genetische modificatie in de landbouw?
- Oplosbaar graantekort (Kennislinkartikel) – De wereldvoedselproductie staat onder druk als gevolg van een groeiende behoefte aan graan.
Meer over medicinale planten
- Pillen uit de natuur draaien (Ditisbiotechnologie) – Geneeskrachtige plant- en dierextracten zijn niets nieuws. Met nieuwe technieken is het nu wel makkelijk om te achterhalen of flora en fauna medicinaal zijn, en welke stofjes bijzonder zijn.
- Medicijn uit de woestijn (Kennislinkartikel) – De ontdekking van een nieuw medicijn, afkomstig uit een tropische plant in Zuid-Namibië.
- Medicijnplant genetisch omgebouwd tot massafabriek (Ditisbiotechnologie) – Medicijnplanten zijn genetisch zo te veranderen dat zij de medicijnproductie flink opkrikken.
- Cashewnoot mogelijk medicijn tegen suikerziekte (Ditisbiotechnologie) – Cashewnoten bevatten stoffen die suikerziekte actief tegengaan.
- Genezen zonder geneesmiddel (Bionieuws) – Kruidenpreparaten hebben soms bijwerkingen, bijvoorbeeld een wisselwerking met reguliere geneesmiddelen. Hoe kom je dat te weten?
- Oude kruidenboeken online (Plantaardigheden.nl)
En verder
- Foto Duinsterretjesmos op Kennislink Biologie
- Nationaal Herbarium Nederland (afdeling Leiden)
- Hortus botanicus Leiden
- Nationaal Herbarium Nederland (afdeling Wageningen)
- The botanical garden (Micropolitan Museum)
Doe mee aan de fotowedstrijd
Beluister alle audiofragmenten
Het Museum Boijmans van Beuningen toont achthonderd esthetische beelden uit het lab. De tentoonstelling Schoonheid in de wetenschap is van 12 februari t/m 5 juni te zien. De bijbehorende audiotour is hier in samenwerking met het museum online te beluisteren. Ook in het Leidse Museum Boerhaave is een selectie van de foto’s te zien.