Je leest:

Schoonheid in de wetenschap – Muizen en mensen

Schoonheid in de wetenschap – Muizen en mensen

Auteur: | 12 februari 2011

In het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is behalve kennis en inzicht ook schoonheid te vinden. Dat laat de tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” in het Museum Boijmans van Beuningen zien. Het menselijk lichaam is een van de wonderlijkste ‘machines’ die er bestaan en steeds meer van haar mysteriën worden in beeld vastgelegd.

Prof. dr. Hans Galjaard vertelt over genetisch onderzoek aan muizen en mensen.

Meer over cellen en hun ontwikkeling

 • Knutselen voor een gangmaker (Kennislink) – De ontwikkeling van het hart in een menselijk embryo is waanzinnig ingewikkeld.
 • Je sterft waar je bij staat (Kennislink) – Levende cellen horen dood te gaan. Waarom? En wanneer komt de ‘echte’ dood?
 • Spioneren in de celkern (Kennislink) – De laatste jaren maken nieuwe nano-technieken het mogelijk direct in cellen te kijken.
 • Kleurige beelden van levende cellen (Bionieuws) – Eiwitten in levende cellen zien bewegen. Dat en nog veel meer is nu mogelijk met confocale lasermicroscopie waarbij een palet aan ‘gekleurde’, fluorescente eiwitten wordt gebruikt.
 • Vertering door lysosomen (Natuurwetenschap & Techniek) – De cel verteert eigen celprodukten in kleine organellen, de zogenaamde lysomen. Onderzoekers verkrijgen steeds meer inzicht in de rol die lysosomen in de celstofwisseling spelen.

Meer over dierproeven en celkweek

Meer over stamcellen

Meer over zenuwcellen en het immuunsysteem

 • Zenuwcel nekt zichzelf (Kennislink) – In een brein waarin Parkinson of Alzheimer ontstaat, werken zenuwcellen mee aan hun eigen ondergang.
 • Genotmiddelen in de hersenen (Natuurwetenschap & Techniek) – Drugs ontspoort communicatie tussen zenuwcellen.
 • Parkinson (NIBI) – De vorige Paus had het, Michael J. Fox heeft het, en wijlen Prins Claus had het: de ziekte van Parkinson.
 • Onderdrukte afweer ruimt Alzheimer op (Kennislink) – β-amyloïd afzettingen in de hersenen van muizen met de ziekte van Alzheimer verdwijnen na onderdrukking van de afweer.
 • Medisch onderzoek kan een stuk logischer (Kennislink) – Ontdekker van de sleutel van ons immuunsysteem wil de medische wereld op zijn kop zetten.
 • Puzzelen met donororganen Universitair Medisch Centrum (LUMC)) – Orgaantransplantaties slagen niet altijd. Een donororgaan dat zijn vreemde afkomst te duidelijk laat zien, is al snel de klos: het immuunsysteem van de ontvangende patiënt gaat in de aanval.
 • De schuilplaats van HIV (Kennislink) – Medicijnen tegen HIV remmen het virus, maar roeien het niet volledig uit. Wetenschappers vermoeden daarom dat het virus zich verstopt op een plaats waar medicijnen er niet bij kunnen.
 • Waarom we nog steeds een blinde darm hebben (Bionieuws) – Dat lastige aanhangseltje blijkt belangrijk te zijn voor onze afweercellen.

Doe mee aan de fotowedstrijd

Beluister alle audiofragmenten

Het Museum Boijmans van Beuningen toont achthonderd esthetische beelden uit het lab. De tentoonstelling Schoonheid in de wetenschap is van 12 februari t/m 5 juni te zien. De bijbehorende audiotour is hier in samenwerking met het museum online te beluisteren. Ook in het Leidse Museum Boerhaave is een selectie van de foto’s te zien.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.