Prof. dr. Hans Galjaard vertelt over bacteriën en andere bodemdieren.
Meer over evolutie en biologie van bacteriën
- Piramidevormige putjes onder de microscoop (Kennislink) – Nieuwe microscopen maken het mogen om micro-organismen tot in detail te bekijken.
- Huwelijk bacterie en waterplant stokoud (Kennislink) – Bacteriën evolueren bijna nooit alleen. Samenwerkingen met planten en dieren zijn heel normaal.
- Margulis ziet overal symbiose (Bionieuws) – Over hoe bacteriën samensmelten tot nieuwe organismen, waaronder onze eigen cellen. En meer over samenwerkende organismen.
- Bacterie saboteert afweersysteem plant (Kennislink) – Niet alles is samenwerking. Soms zijn planten en dieren weerloos tegen de agressie van een bacterie.
- Genoom verraadt leefstijl bacterie (Kennislink) – Het is moeilijk te zien wat bacteriën precies doen. Zelfs met een microscoop. Met DNA-analyses weten we meer.
- Gokkende bacteriën (Kennislink) – Evolutie is blind. En bij bacteriën is het niet anders.
- Slaaf van de prokaryoot (Kennislink) – Bacteriën bepalen zo’n beetje alle ondertonen die het biologische leven te bieden heeft. Van maagzweren tot DNA.
- Zoutbacterie onthult geheim (Kennislink) – Een oerbacterie uit de Dode zee is momenteel het studieobject van Amerikaanse wetenschappers. De bacterie, Halobacterium genaamd, heeft allerlei trucs om DNA schade te repareren.
- Hyperzout leven in de diepzee (Kennislink) – Buitenaards leven: het bestaat op de diepzeebodem. Bacteriën halen daar speciale trucs uit.
Meer over bacteriën als fabriekjes
- Bacteriën kunnen alles – als ze maar samenwerken (Kennislink) – Tegenpolen trekken elkaar helemaal niet aan.
- GM-micro-organismen: chemische fabriekjes (Kennislink) – Een overzicht van waar bacteriën en gisten zoal voor worden gebruikt.
- Goud voor Delftse thermometer-bacterie (Kennislink) – Delftse studenten doen jaarlijks mee aan een wedstrijd synthetische biologie, waarbij ze een bacterie ombouwen. Ze wonnen in 2008.
- Nieuwe Delftse bacterie scoorde wederom (Kennislink) – In 2010 haalde het Delftse team geen goud, maar wel de zesde plaats. Hun bacterie eet olievlekken op zee.
- Kiest u maar uit de genetische grabbelton (Kennislink) – Het is moeilijk om de genen van bacteriefabriekjes op elkaar af te stemmen. Daarom kun je het ze beter zelf laten doen.
- Bacterie lust benzeenverontreiniging rauw (Kennislink) – Nog meer afval opruimen? Dat kan met bacteriën.
- Een draad zonder spin spinnen (Kennislink) – Spinnenzijde is supersterk, maar spinnen kun je niet melken. Bacteriën bieden een uitkomst.
Meer over microbiologie en gezondheid
- Oude dreiging, nieuw gezicht: over de pest (Kennislink)
- Darmgezondheid en de invloed van darmbacteriën (Kennislink)
- Slijm knuffelen (Kennislink)
- Bacterie bestrijdt malariamug (Kennislink)
- Gonorroe-bacterie blijft ontsnappen (Kennislink)
- Bacteriën en antibiotica-resistentie (Kennislink)
- Logé in kindermaag (Kennislink)
- Genetisch gemodificeerde bacteriën als medicijn (Kennislink)
Doe mee aan de fotowedstrijd
Beluister alle audiofragmenten
Het Museum Boijmans van Beuningen toont achthonderd esthetische beelden uit het lab. De tentoonstelling Schoonheid in de wetenschap is van 12 februari t/m 5 juni te zien. De bijbehorende audiotour is hier in samenwerking met het museum online te beluisteren. Ook in het Leidse Museum Boerhaave is een selectie van de foto’s te zien.