Je leest:

Schoonheid in de wetenschap – Microbiologie

Schoonheid in de wetenschap – Microbiologie

Auteur: | 12 februari 2011

In het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is behalve kennis en inzicht ook schoonheid te vinden. Dat laat de tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” in het Museum Boijmans van Beuningen zien. De microbiologie levert bijvoorbeeld mooie beelden van bacteriekweken op.

Prof. dr. Hans Galjaard vertelt over bacteriën en andere bodemdieren.

Meer over evolutie en biologie van bacteriën

  • Piramidevormige putjes onder de microscoop (Kennislink) – Nieuwe microscopen maken het mogen om micro-organismen tot in detail te bekijken.
  • Huwelijk bacterie en waterplant stokoud (Kennislink) – Bacteriën evolueren bijna nooit alleen. Samenwerkingen met planten en dieren zijn heel normaal.
  • Margulis ziet overal symbiose (Bionieuws) – Over hoe bacteriën samensmelten tot nieuwe organismen, waaronder onze eigen cellen. En meer over samenwerkende organismen.
  • Bacterie saboteert afweersysteem plant (Kennislink) – Niet alles is samenwerking. Soms zijn planten en dieren weerloos tegen de agressie van een bacterie.
  • Genoom verraadt leefstijl bacterie (Kennislink) – Het is moeilijk te zien wat bacteriën precies doen. Zelfs met een microscoop. Met DNA-analyses weten we meer.
  • Gokkende bacteriën (Kennislink) – Evolutie is blind. En bij bacteriën is het niet anders.
  • Slaaf van de prokaryoot (Kennislink) – Bacteriën bepalen zo’n beetje alle ondertonen die het biologische leven te bieden heeft. Van maagzweren tot DNA.
  • Zoutbacterie onthult geheim (Kennislink) – Een oerbacterie uit de Dode zee is momenteel het studieobject van Amerikaanse wetenschappers. De bacterie, Halobacterium genaamd, heeft allerlei trucs om DNA schade te repareren.
  • Hyperzout leven in de diepzee (Kennislink) – Buitenaards leven: het bestaat op de diepzeebodem. Bacteriën halen daar speciale trucs uit.

Meer over bacteriën als fabriekjes

Meer over microbiologie en gezondheid

Doe mee aan de fotowedstrijd

Beluister alle audiofragmenten

Het Museum Boijmans van Beuningen toont achthonderd esthetische beelden uit het lab. De tentoonstelling Schoonheid in de wetenschap is van 12 februari t/m 5 juni te zien. De bijbehorende audiotour is hier in samenwerking met het museum online te beluisteren. Ook in het Leidse Museum Boerhaave is een selectie van de foto’s te zien.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.