Je leest:

Schoonheid in de wetenschap – Het heelal

Schoonheid in de wetenschap – Het heelal

In het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is behalve kennis en inzicht ook schoonheid te vinden. Dat laat de tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” in het Museum Boijmans van Beuningen zien. Zo levert astronomisch onderzoek schitterende beelden van het heelal op.

Van het onmetelijk kleine naar het grootste dat we kennen levert het heelal de meest spectaculaire astronomische vergezichten. De mens heeft de afgelopen eeuwen zijn ogen geopend voor alle bijzondere kleuren die ons uit de ruimte tegemoet stralen: van radiogolven tot infrarood en van gammastraling tot ultraviolet.

Prof. dr. Hans Galjaard vertelt over foto’s van het heelal.

Tussen nieuwe astronomische metingen en de prachtige beelden die we daarvan kennen zit een lange weg. Met supercomputers worden de metingen omgezet in kleurpatronen die worden aangepast om voor onze ogen een duidelijk beeld te creëren. Door alle kleuren straling voor ons zichtbaar te maken bieden astronomen ons een unieke blik op het enorme universum waar wij zo’n klein stukje van zijn.

Meer over schoonheid in de astronomie

Doe mee aan de fotowedstrijd

Beluister alle audiofragmenten

Het Museum Boijmans van Beuningen toont achthonderd esthetische beelden uit het lab. De tentoonstelling Schoonheid in de wetenschap is van 12 februari t/m 5 juni te zien. De bijbehorende audiotour is hier in samenwerking met het museum online te beluisteren. Ook in het Leidse Museum Boerhaave is een selectie van de foto’s te zien.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.