Je leest:

Schoonheid in de wetenschap – Geologie

Schoonheid in de wetenschap – Geologie

Auteur: | 12 februari 2011

In het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is behalve kennis en inzicht ook schoonheid te vinden. Dat laat de tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” in het Museum Boijmans van Beuningen zien. De geologie levert bijvoorbeeld mooie beelden van gesteenten op.

Prof. dr. Hans Galjaard vertelt over de geologie van de aarde.

Geologische schoonheid is er op alle schaalniveaus – van adembenemende panorama’s tot fraaie kristallen. De geologiefoto’s op de tentoonstelling geven de vervreemding weer die je ervaart als je steeds verder inzoomt op gesteenten. Op landschapsfoto’s zijn indrukwekkende rotsformaties prima als zodanig te herkennen, maar hoe meer je focust op details in die rotsen, des te abstracter de beelden worden. Onder de microscoop kunnen mineralen opeens op bomen, bergen en rivieren lijken – in feite ontstaat er op die manier een heel nieuw landschap. Een vergankelijk landschap, volgens Dirk Wiersma, de geoloog en fotograaf die de meeste foto’s maakte voor de museumzaal over geologische schoonheid.

Meer over gesteenten, fossielen en mineralen

Doe mee aan de fotowedstrijd

Beluister alle audiofragmenten

Het Museum Boijmans van Beuningen toont achthonderd esthetische beelden uit het lab. De tentoonstelling Schoonheid in de wetenschap is van 12 februari t/m 5 juni te zien. De bijbehorende audiotour is hier in samenwerking met het museum online te beluisteren. Ook in het Leidse Museum Boerhaave is een selectie van de foto’s te zien.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.