Je leest:

Schoonheid in de wetenschap – Fysica

Schoonheid in de wetenschap – Fysica

Auteur: | 12 februari 2011

In het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is behalve kennis en inzicht ook schoonheid te vinden. Dat laat de tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” in het Museum Boijmans van Beuningen zien. De fysica levert bijvoorbeeld mooie beelden van botsende deeltjes en lichtverschijnselen op.

Doorbraken in de natuurkunde vinden vaak plaats op hele grote of juist hele kleine schaal. Het is daarom moeilijk om beelden te vinden die de schoonheid van de natuurkunde visualiseren. Toch zijn er na lang speuren een aantal juweeltjes te vinden die laten zien dat de fysica prachtig is, en niet alleen in de vorm van formules.

Prof. dr. Hans Galjaard vertelt over zijn zoektocht naar schoonheid in de fysica.

Voor de tentoonstelling Schoonheid in de Wetenschap verzamelde prof. dr. Hans Galjaard beelden van piepkleine deeltjes die zonder technologische toepassingen van de natuurkunde nooit gemaakt hadden kunnen worden. Hij vond schoonheid in de botsingsmetingen tussen kleine deeltjes in versnellers. Ook ontdekte hij de lichtverschijnselen in de natuur die door de fysica worden veroorzaakt.

Meer over beeldvorming in de fysica

Meer over deeltjesfysica

  • De LHC (Kennislink) – Over de grote botsmachine die de kleinste deeltjes gaat maken
  • Neutrino’s: Niet te vatten (Kennislink) – De speurtocht naar de best verstopte deeltjes

Meer over lichtverschijnselen in de natuur

Doe mee aan de fotowedstrijd

Beluister alle audiofragmenten

Het Museum Boijmans van Beuningen toont achthonderd esthetische beelden uit het lab. De tentoonstelling Schoonheid in de wetenschap is van 12 februari t/m 5 juni te zien. De bijbehorende audiotour is hier in samenwerking met het museum online te beluisteren. Ook in het Leidse Museum Boerhaave is een selectie van de foto’s te zien.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.