Je leest:

Schoon huis, minder astma!

Schoon huis, minder astma!

Auteur: | 9 september 2004

Een grootschalig onderzoek onder bewoners van grote Amerikaanse steden laat zien dat een schoner huishouden zorgt voor minder astmaproblemen. Astmapatiëntjes en hun ouders kregen instructies om de hoeveelheid allergenen in huis te beperken. De kinderen werden hierdoor minder blootgesteld aan irriterende stoffen waardoor ze veel minder vaak last hadden van astma-aanvallen en ze ook minder vaak naar de dokter moesten.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 900 kinderen die in de binnenstad wonen van grote steden als New York, Boston, Chicago en nog zes andere metropolen. De kinderen – in de leeftijd van 5 tot 11 jaar – waren allemaal astmapatiënten die regelmatig voor hun ziekte naar de dokter moesten. En ze waren zelfs in de 6 maanden voordat het onderzoek plaatsvond, allemaal ten minste één keer voor astma in het ziekenhuis opgenomen.

In de Verenigde Staten lijden er wel 20 miljoen mensen aan de chronische longaandoening. En astma komt vooral voor onder kinderen van grote steden omdat ze meer in aanraking komen met verschillende allergenen en ook met tabaksrook. Onderzoeksteams bezochten regelmatig de deelnemende huishoudens om huisstofmijt, kakkerlak, kattenhaar, hondenhaar en schimmels tegen te gaan. Want dat zijn veel voorkomende allergenen waardoor de astma verergert.

Twee boosdoeners die voor allergenen zorgen. Links de huisstofmijt, rechts de kakkerlak. klik op de afbeelding voor een grotere versie

Eén van de onderzoekers Dr. Kenneth Olden:“de resultaten zijn verbluffend want eenvoudige maatregelen om het huis schoner te maken zorgen voor net zo veel resultaat als het gebruik van astma-inhalers”. De studie laat zien dat er nog heel wat gezondheidswinst valt te behalen door mensen te leren hoe ze het aanbod allergenen kunnen inperken. Goede voorlichting is daarom minstens net zo belangrijk als goede medicijnen.

Simpele trucs als het gebruik van allergeen-vrije kussenslopen, dekbedovertrekken en hoeslakens maakt al een groot verschil. Ook het dichten van scheuren in muren, reparatie van een lekkend dak of het verwijderen van tapijt uit slaapkamers kun je geen paardenmiddel noemen. Bovendien kregen de onderzochte gezinnen luchtreinigende filters in huis.“Dr. Gruchalla: het zijn echt overwegend eenvoudige dingetjes waar we de deelnemers op wezen zoals het opruimen van etensresten dat ongedierte aantrekt”.

De kinderen die deelnamen aan het onderzoek hadden 21 dagen minder vaak astma symptomen gedurende een jaar en gemiddeld 16 dagen minder symptomen tijdens nog een follow-up jaar. Gruchalla: “we wilden geen instant resultaat boeken maar juist een langduriger effect sorteren. Dat is gelukt dankzij eenvoudige maatregelen en goede voorlichting”.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 september 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.