Je leest:

Schoon en goedkoop waterstof uit aardgas

Schoon en goedkoop waterstof uit aardgas

Het is mogelijk om waterstof uit aardgas te winnen bij veel lagere druk en temperatuur dan momenteel gebeurt, zonder dat hierbij CO2 in de atmosfeer terechtkomt. Mohamed Halabi onderzocht aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de beste combinatie van katalysator en absorptiemateriaal. Halabi promoveerde maandag 9 mei.

Waterstof is een belangrijke grondstof in de petrochemische industrie. En het gaat in de toekomstige energievoorziening waarschijnlijk een hoofdrol spelen als energiedrager, mede doordat het schoon en onuitputtelijk is. Waterstof wordt nu voornamelijk nog gewonnen door stoomreforming van aardgas. Dit gebeurt bij hoge temperatuur (zo’n 850 graden Celsius) en hoge druk (tot wel 25 bar). Reforming is daardoor een energievretend proces, waarbij bovendien veel CO2 vrijkomt.

In de TU/e groep Chemische Reactor Technologie van prof.dr.ir. Jaap Schouten is een technologie ontwikkeld om bij lagere temperatuur en druk waterstof te winnen uit aardgas. Promovendus Halabi, die samenwerkte met het Energieonderzoek Centrum Nederland, heeft de productie van waterstof gedemonstreerd via zogeheten sorption enhanced catalytic reforming. Hij leverde het proof-of-principle voor deze technologie, het bewijs dat het werkt.

TU/e-promovendus Mohamed Halabi bij zijn proefinstallatie.

Energiezuiniger en goedkoper

Het nieuwe proces vindt plaats in een ‘gepakt-bedreactor’, waarin naast een katalysator voor de stoomreforming (op basis van rhodium) ook een absorptiemateriaal aanwezig is om het geproduceerde CO2 op te vangen. Er komt daardoor geen kooldioxide in de atmosfeer. In een testreactor verliep de omzetting bij een druk van slechts een paar atmosfeer en een temperatuur van 450 graden.

Halabi: “Het blijkt dat we in een kleine reactor met de juiste katalysator een omzettingsgraad kunnen halen van 99,9 procent. En het levert ook voor 99,9 procent zuiver waterstofgas op; het geproduceerde waterstofgas bevat minder dan honderd deeltjes CO2 per miljoen.” Het gebruik van een kleine reactor en een lagere verhouding van katalysator en absorptiemateriaal maken het proces energiezuiniger en goedkoper dan conventionele methoden, ondanks het gebruik van het dure rhodium als katalysator.

Meer over waterstof op Kennislink

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/waterstof/index.atom?", “max”=>"10", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
© Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 10 mei 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.