Je leest:

Schijf van Vijf (on)bekend

Schijf van Vijf (on)bekend

Auteur: | 7 december 2005

Een onderzoek van het Voedingscentrum naar de bekendheid van de Schijf van Vijf en de invulling die consumenten hier aan geven, toont aan dat 91% van de mensen wel het begrip ‘Schijf van Vijf’ kent. Ze weten alleen niet zo goed wat de schijf nu eigenlijk betekent.

De Schijf van Vijf heeft 5 regels in zijn kern staan die belangrijk zijn voor gezond eten. Een groot deel van de ondervraagden kon niet aangeven wat deze regels zijn. Slechts een kwart noemt ‘gevarieerd eten’, een vijfde deel noemt ‘niet te veel eten’ en maar één zesde deel noemt ‘minder verzadigd vet’. De twee andere regels, ‘veel groente, fruit en brood’ en ‘veilig’ worden bijna helemaal niet genoemd.

Mensen kennen het begrip ‘Schijf van Vijf’ wel, maar weten eigenlijk niet wat de schijf betekent. Bron: Voedingscentrum

Eet jij gezond?

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de televisiecampagne die net begonnen is en die de Schijf van Vijf moet herintroduceren. Het doel van de campagne is om het publiek de 5 gouden regels te laten onthouden, zodat ze in de winkel en in de keuken meer bewuste en gezonde keuzes maken. Uit het onderzoek bleek dat 45% wel gezonder wil eten, maar ook dat 44% vindt dat gezond eten te duur is.

Eénderde van de respondenten vindt zelfs dat gezond eten lekkerder zou moeten zijn. Iedereen die wel gezonder wil eten, maar niet weet hoe hij dat moet doen, kan op de site van het Voedingscentrum de Eet-jij-gezond-test maken. Na het invullen van de vragen krijg je voor elk van de 5 regels van de Schijf van Vijf te horen of je je er goed aan houdt. Op deze manier weet je waar je op moet letten als je je eetpatroon wilt aanpassen.

Schijf is uitgebreider

Volgens Irene Volkers van het Voedingscentrum willen de mensen allemaal wel gezonder eten, alleen doen ze het niet. De Schijf van Vijf moet hen daar bij helpen, door middel van de vijf regels en de welbekende vijf vakken van de schijf.

Volkers: “Vroeger had je alleen het plaatje, zonder de regels erbij. Nu is het plaatje eigenlijk de uitwerking van regel 1, eet gevarieerd. Het betekent dat je elke dag uit elk vak wat moet eten en in de juiste hoeveelheden.” Het is dus niet zo dat er geen aandacht meer besteed wordt aan de inhoud en de grootte van de vakken. De schijf is eigenlijk alleen maar uitgebreid door het toevoegen van de 5 regels en deze regels wil het voedingscentrum nu juist onder de aandacht brengen.

Frikandellen en wortelbolletjes

Toch ligt het feit dat we ongezond eten niet alleen aan onszelf. De meeste sport- en personeelskantines maken het ons ook niet makkelijk. Hoogleraar Eetgedrag Kees de Graaf vindt dat groenten en fruit buitenshuis beter verkrijgbaar zouden moeten zijn. “In de meeste sportkantines bijvoorbeeld is het wel mogelijk friet of frikandellen te bestellen, maar behoort een appel of broodje gezond niet tot het assortiment.”

Verder stelt De Graaf dat de fabrikanten en de handel groente en fruit aantrekkelijker zouden moeten maken voor consumptie. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de zakjes met appelschijfjes en wortelbolletjes die al op veel plekken verkrijgbaar zijn.

De nieuwe campagne van het Voedingscentrum is ook bedoeld om enkele mythes over gezond eten de wereld uit te helpen. Volgens Patricia Schutte, woordvoerder van het voedingscentrum, denken sommige mensen namelijk dat ze alleen maar bakken sla mogen eten of helemaal geen vet meer mogen gebruiken bij het bereiden van voedsel.

Enkele tips van Schutte om gezond te eten: “Als groenten in een bepaald seizoen duur zijn, dan koop je toch gewoon diepvries.”en “Als je minder uitgeeft aan allerlei tussendoortjes heb je weer meer ruimte om fruit te kopen”.

En als je nog steeds moeite hebt om een gezonde maaltijd klaar te maken, kun je elke dag een nieuw, verantwoord en gezond recept vinden op de site van het voedingscentrum.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 december 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.