Je leest:

Schakelen tussen lef en angst

Schakelen tussen lef en angst

Auteur: | 10 juli 2008

Een goede balans tussen angst en moed is van levensbelang, zeker in een onbekende of onzekere omgeving. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat diep in ons brein twee groepjes neuronen het verschil maken tussen bang zijn en lef hebben. Een soort dubbele schakelaar dus, die bovendien in de toekomst de behandeling van angststoornissen gemakkelijker kan maken.

Wie zich op onbekend terrein begeeft, moet zowel moedig als behoedzaam zijn. Je weet immers nooit wat er op je af kan komen vanachter een boom of struik, maar als je verlamd van angst blijft staan kom je ook niet verder. Mensen – en andere zoogdieren – kunnen bijzonder snel schakelen tussen deze toestanden van lef en angst: het ene moment verkennen ze voorzichtig de omgeving, het volgende lopen ze op hun gemak rond, totdat een eng geluid ze bang tot staan brengt.

De Zwitserse biologen Cyril Herry en Stephane Ciocchi hebben nu, samen met enkele collega’s, in muizen ontdekt in welke hersengebieden die snelle schakeling plaatsvindt. Het blijkt om twee groepjes neuronen in de basale amygdala te gaan. De amygdala zit diep in het midden van je brein en wordt vanwege zijn vorm en grootte ook wel de amandelkern genoemd. Je hebt er twee: in elke hersenhelft één.

In het rood de plaats van de twee amygdalae in het menselijk brein.

Op het juiste moment moedig of behoedzaam

Van de amygdala wisten we al dat deze betrokken was bij het reguleren van emoties als angst en agressie. Nu blijkt dus dat hier – in ieder geval bij muizen – ook een soort dubbele ‘angstschakelaar’ zit, die ervoor zorgt dat de muis zich op het juiste moment moedig of behoedzaam voelt. Herry en Ciocchi denken dat die schakelaar bij mensen op ongeveer dezelfde manier aanwezig is. Muizen- en mensenhersenen lijken qua structuur en werking erg op elkaar.

Een goede balans tussen angst en moed is van levensbelang, zeker in een onbekende of onzekere omgeving.

Terugval bij angststoornis in de toekomst wellicht te behandelen

Rest de vraag wat we nou hebben aan die kennis. Zouden we bijvoorbeeld die schakelaar ook kunnen manipuleren zodat we meer lef hebben of nooit meer bang zijn? De onderzoekers willen zover niet gaan, maar ze denken wel dat hun ontdekking mogelijk kan helpen bij het behandelen van mensen met een angststoornis.

Een probleem dat therapeuten namelijk vaak tegenkomen, is dat in bepaalde situaties een reeds uitgedoofde angst bij hun patiënten terugkomt: ze schieten als het ware terug in hun oude, bange gedrag. Door de activiteit in de ‘schakelaar’ in de amygdala een beetje te veranderen kan deze terugval misschien in de toekomst voorkomen worden.

Herry en Ciocchi publiceerden hun resultaten in het toonaangevende vakblad Nature onder de titel ‘Switching on and off fear by distinct neuronal circuits’.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 10 juli 2008

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.