Je leest:

SASTRA Ramanujanprijs voor Tao

SASTRA Ramanujanprijs voor Tao

Auteur: | 23 oktober 2006

Terence Tao won in augustus de Fields Medal, in september de MacArthur Fellowship en nu is hem de SASTRA Ramanujanprijs toegekend.

De SASTRA (Shanmugha Arts, Science, Technology, Research Academy) Ramanujanprijs 2006 is toegekend aan de 31-jarige professor Terence Tao van de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA). De jaarlijkse prijs, die vorig jaar voor het eerst werd uitgereikt, is bedoeld voor wiskundigen die bijdragen hebben geleverd op het gebied waar het wiskundige genie Srinivasa Ramanujan zich mee bezighield. De leeftijdsgrens voor de prijs is 32 jaar, de leeftijd waarop Ramanujan stierf. De prijs – een bedrag van 10.000 dollar – zal worden uitgereikt tijdens een congres dat van 19 tot 22 december wordt gehouden op de SASTRA Universiteit in Kumbakonam, de plaats waar Ramanujan vandaan kwam.

Terence Tao

Drie prijzen acher elkaar

De Australiër Tao heeft heeft baanbrekend werk verricht in onder andere de getaltheorie en op het gebied van differentiaalvergelijkingen en Schrödingervergelijkingen. Dat hij een van de grootste wiskundigen van deze tijd is, blijkt wel uit het feit dat het prijzen blijft regenen voor Tao: in augustus won hij al de Fields Medal en in september de MacArthur Fellowship.

Srinivasa Ramanujan werd geboren in 1887. Hij woonde in een afgelegen dorpje in Zuid-India, niet ver van de stad Kumbakonam. Hij verdiepte zich op eigen houtje in de wiskunde. In 1913 stuurde Ramanujan een manuscript naar G.H. Hardy uit Cambridge. Deze hoogleraar was zo geïmponeerd dat hij de briljante Ramanujan uitnodigde zijn baan als beambte in Zuid-India in de steek te laten en aan Trinity College te komen studeren. Ramanujans tijd in Cambridge zou van korte duur zijn: in 1920 overleed hij op 32-jarige leeftijd aan tuberculose.

Verwarrend

De SASTRA Ramanujanprijs is niet de enige prijs in de wiskunde die naar Srinivasa Ramanujan is vernoemd. Eveneens in 2005 werd de ICTP (International Centre for Theoretical Physics) Ramanujanprijs voor het eerst uitgereikt. Deze Ramanujanprijs bedraagt óók 10.000 dollar en kent óók een leeftijdsgrens: 45 jaar. Wie de ICTP Ramanujanprijs 2006 zal winnen, is nog onbekend, maar vast staat dat hier een ander dan Tao de eer te beurt zal vallen: deze prijs is bedoeld voor wiskundigen uit ontwikkelingslanden.

Update 25 oktober 2006

Twee dagen nadat de SASTRA Ramanujanprijswinnaar bekend was, werd de winnaar van ICTP Ramanujanprijs bekendgemaakt: Ramadorai Sujatha van het Tata Institute of Fundamental Research (TIFR) in India. Deze vrouwelijke wiskundige heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de niet-commutatieve Iwasawa-theorie, een onderdeel van de getaltheorie.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 oktober 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.