Je leest:

Ruwe pillen, gladde pillen

Ruwe pillen, gladde pillen

Auteur: | 12 maart 2009

Medicijnen vanuit een pil met een glad oppervlak worden gemakkelijker en sneller in de bloedbaan opgenomen dan vanuit een pil met een ruw oppervlak. Tot die conclusie komen wetenschappers van de universiteit Twente na het bestuderen van verschillende astmapillen. De resultaten van het onderzoek helpen bij het bepalen van de dosering van medicijnen in pilvorm.

Onderzoekers van de universiteit Twente hebben, met behulp van een supergevoelige microscoop, het oppervlak van verschillende pillen bekeken. Hoe gladder de pil, hoe gemakkelijker en sneller het medicijn in de bloedbaan wordt opgenomen. Dankzij dergelijke gegevens is het straks mogelijk om medicijnen in pilvorm veel beter te doseren.

In het bovenstaande filmpje zie je kristallen ontstaan wanneer medicijn vrijkomt uit een pil met een ruw oppervlak. Video: Maike Windbergs en Martin Jurna

Naalden op het oppervlak

Een pil is slechts de verpakking van het medicijn dat we uiteindelijk binnen krijgen. Die verpakking is wel uitermate belangrijk, omdat deze ervoor zorgt dat een medicijn geleidelijk vrijkomt in ons lichaam. Niet iedere pil is hetzelfde. Als de pillen worden gemaakt door grondstoffen te persen, is het oppervlak ruwer dan wanneer je de grondstoffen eerst enigszins smelt. Heeft dit verschil in oppervlak ook invloed op het vrijkomen van medicijn uit de pil? Maike Windbergs van de universiteit Düsseldorf en Martin Jurna van de universiteit Twente beantwoorden deze vraag door het piloppervlak vast te leggen met behulp van een supergevoelige microscoop.

Links: glad piloppervlak, waarop medicijn zich niet kan hechten. Rechts: ruw piloppervlak, waarop door het hechten van medicijn kristallen zijn ontstaan. Afbeeling: Maike Windbergs en Martin Jurna

Voor hun studie gebruikten Windbergs en Jurna verschillende soorten astmapillen, die allemaal waren gemaakt van de grondstof tripalmitin. Bij pillen met een ruw oppervlak heeft het medicijn dat vrijkomt de mogelijkheid om zich te hechten. Je kunt dit zien doordat kristallen van het medicijn in lange naalden op het piloppervlak groeien. Een glad oppervlak geeft het medicijn geen mogelijkheid tot hechten. Dit betekent dat het medicijn vanuit pillen met een glad oppervlak gemakkelijker en sneller in de bloedbaan wordt opgenomen dan vanuit een pil met een ruw oppervlak.

Detailopname van de kristallen op een pil met een ruw oppervlak. Afbeeling: Maike Windbergs en Martin Jurna

Dosering

De snelheid waarmee het medicijn vrijkomt is belangrijk voor de dosering. Het bepaalt onder andere hoeveel pillen iemand moet slikken en hoe vaak dit moet gebeuren. Door medicijnen gericht in een verpakking met een ruw of juist een glad oppervlak te stoppen, kunnen we in de toekomst pillen maken die veel beter te doseren zijn dan de huidige medicijnen in pilvorm. Het piloppervlak is overigens niet de enige factor die belangrijk is voor dosering. Daarom gaan de onderzoekers in een vervolgstudie kijken hoe stabiel de toestand van het medicijn is tijdens zijn verspreiding.

Bronnen

Chemical imaging of oral solid dosage forms and changes upon dissolution using coherent anti-stokes raman scattering microscopy (Windbergs et al.), Analytical Chemistry, maart 2009

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 maart 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.